19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la comercianţii de aer condiţionat!

Atenţie la comercianţii de aer condiţionat!

În urma celor mai recente controale efectuate de OJPC Dolj, o treime din societăţile cu activităţi de montaj a aparatelor de aer condiţionat au fost închise. Acestea au primit şi amenzi de 8.500 de lei.

 

Drepturile consumatorilor doljeni sunt încălcate de majoritatea comercianţilor şi montatorilor de aer condiţionat. Din totalul celor 18 firme care-şi desfăşoară activitatea în acest domeniu, la toate cele şase verificate s-au găsit abateri. Acestea vizau neafişarea denumirii societăţii, a CUI-ului, orarului de funcţionare şi a listei cu tarife percepute, precum şi nerespectarea orarului de funcţionare şi a termenelor de montaj stabilite în documentele înmânate consumatorilor. „Ca urmare a acestor nereguli, s-au aplicat două avertismente şi patru amenzi contravenţionale în valoare de 8.500 de lei. În plus, s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciilor la şase operatori economici“, a spus Elena Costea, inspectoare-şefă adjunctă la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj.

 

Amenzi de 6.000 de lei pentru comercianţi

 

Potrivit reprezentanţilor OJPC Dolj, de amenzi nu au scăpat nici operatorii economici care se ocupă de comercializarea aparatelor de aer condiţionat. „În urma verificărilor efectuate la nouă operatori economici care comercializează aparate de aer condiţionat (dintr-un total de 25 din judeţ), la şapte s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare“, a precizat Elena Costea. Aceasta a spus că, în momentul efecturării controlului, nu erau afişate pentru consumatori date privind termenul de montare şi costurile aferente şi nici condiţiile de montaj. De asemenea, în certificatul de garanţie nu era specificată adresa magazinului, conform nomenclaturii stradale. „În alte cazuri, lipseau instrucţiunile de utilizare, montaj şi transport, traduse în limba română. În punctele de lucru unde era afişat anunţul de transport gratuit nu era specificată şi distanţa pentru care se efectuează transportul“, a adăugat inspectorul-şef adjunct al OJPC Dolj. Ca urmare a acestor nereguli, comercianţilor li s-au aplicat, în funcţie de gravitatea faptei, avertismente şi amenzi contravenţionale în valoare de 6.000 de lei. Totodată, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a aparatelor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII