27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoizolaţie fără mila guvernului

Termoizolaţie fără mila guvernului

Craiovenii s-au săturat de promisiunile electorale ale guvernului şi s-au apucat să-şi reabiliteze termic apartamentele.

 

Sute de proprietari de apartamente din Craioviţa şi-au termoizolat locuinţele în această vară, fără să mai aştepte mila guvernului: programul de reabilitare termică 2006-2009, recent prelungit până în 2015 şi fără rezultate promiţătoare până la această oră. Oamenii spun că singuri au găsit constructor şi au tocmit lucrarea, fără amestecul primăriei sau al asociaţiei de proprietari. Locatarii blocurilor 154 s-au declarat foarte mulţumiţi de efectul termoizolaţiei, iar unii dintre ei sunt convinşi că îşi vor amortiza cheltuiala chiar în iarna 2008-2009. „Deja se cunoaşte că mi-am izolat pereţii din exterior. Eu am 22 de metri pătraţi în afară şi am plătit 1.400 de lei pentru izolaţie şi 100 de lei pentru vopsea. De când a venit căldura, nu am avut în camere mai puţin de 33 de grade Celsius. După ce s-a finalizat lucrarea, temperatura a scăzut cu cinci grade. Acum poţi să mai stai în casă. Dar izolaţia am făcut-o în special pentru iarnă, fiindcă atunci ne spetim plătind căldura la trei camere şi cinci persoane, cum suntem noi, că pierderea este foarte mare. Am făcut un calcul şi, dacă izolaţia asta îşi face efectul aşa cum trebuie, în cinci luni aproape că-mi recuperez banii plătind mai puţin la căldură“, povesteşte nea Ghiţă, din blocul 154 a. Întrebat dacă asociaţia de proprietari a făcut vreun demers pentru înscrierea în programul de reabilitare termică finanţat guvernamental, bunicul Ghiţă s-a strâmbat a lehamite: „Am auzit că da, da’ cui îi pasă? Cine aşteaptă zeci de ani ca să primească bani de la stat? Până atunci, ăştia mici îngheaţă iarna, eu mă duc… Dacă guvernul ăsta e chiar aşa de grijuliu, să vină acuma şi să ne dea banii pe care i-am plătit noi“.

La un bloc distanţă, lucrările de termoizolare au fost ridicate doar până la al treilea nivel. „Noi am dat 1.180 de lei şi suntem foarte mulţumiţi. Sperăm să fim la fel de mulţumiţi şi la iarnă. Am înţeles că vecini de-ai noştri care au apartamente cu două camere au dat 700-800 de lei“, spune Elena, din blocul 154 b.

 

Cui îi pasă de risc?

 

Locatarii contactaţi de GdS au declarat că nu-i interesează riscul executării unor lucrări fără auditare şi fără expertiză pentru evaluare. „Şi dacă ar ţine doar un an, şi tot sunt mulţumită“, a afirmat Geta Mandea.

Reprezentanţii Primăriei Craiova au spus că lucrările de termoizolare contractate de locatari în afara programului naţional de reabilitare termică sunt trecute cu vederea, chiar dacă majoritatea sunt făcute fără autorizaţie de construire. În orice caz, la primărie nu sunt înregistrate cereri de autorizare pentru astfel de investiţii, cu excepţia solicitărilor în cazul unor clădiri neracordate la sistemul centralizat de încălzire. „Astfel de lucrări nu afectează structura de rezistenţă a imobilelor“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

 

Program găunos

 

În Craiova, doar opt imobile au fost acceptate până acum în programul de reabilitare termică, în doi ani de completat şi transmis hârţoage la minister. Guvernul a alocat pentru acestea 475.000 de lei, o treime din costul total, bani care încă nu pot fi deblocaţi din cauza procedurilor greoaie şi a obligaţiei asociaţiilor de proprietari beneficiare de a strânge restul de bani necesari lucrării, conform evaluării realizate de agenţii autorizaţi. Conform evaluatorilor plătiţi de guvern, locatarii ar trebui să plătească între 700 şi 2.000 de euro de apartament. În acest moment, pe lista Ministerului Dezvoltării mai sunt 170 de blocuri din Craiova, pentru care însă nu se ştie nici măcar când vor fi efectuate auditarea şi evaluarea, darămite când vor exista bani pentru reabilitarea termică. Urmează celelalte 3.822 de imobile racordate la sistemul de termoficare al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII