16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubvenţiile UE pe suprafaţă devin tentante

Subvenţiile UE pe suprafaţă devin tentante

La două luni de la lansarea campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar de la UE, doar jumătate din doljeni au adus dosarele necesare. Cu toate acestea, solicitările în Dolj depăşesc media naţională.

 

Deşi se scurseseră mai mult de trei sferturi din perioada alocată depunerii solicitărilor de sprijin financiar de la UE fără penalizări, în prima săptămână din mai, doar 26.129 de fermieri, din cei aproximativ 52.000 programaţi, au solicitat plata directă pe suprafaţă. Această lipsă de interes a fost împărtăşită atât de micii, cât şi de marii fermieri, în cazul cărora, până la momentul respectiv, doar 128 din 527 solicitaseră subvenţia. „Am venit în ultima clipă din lipsă de timp. Nu am primit încă banii aferenţi anului trecut. Când îi vom primi, îi vom investi însă tot în agricultură“, a declarat în ultima zi de depunere a solicitărilor Bogdan Iubiş, un agricultor care lucrează aproximativ 850 de hectare. „Am lăsat-o pe ultima sută de metri deoarece sunt foarte multe de făcut în acest domeniu şi nu este timp suficient“, a precizat şi Carmen S., reprezentanta altei firme din domeniul agricol.

 

Solicitări pentru o suprafaţă de 361.972 ha

 

În timp, chiar dacă primesc penalizări pentru întârziere, fermierii s-au răzgândit. Cu mai puţin de o săptămână înainte de termenul final de depunere a dosarelor, numărul celor care solicită banii de la UE se apropie de cel de anul trecut. „Până pe 2 iunie au fost depuse 57.013 cereri pentru o suprafaţă de 361.972 ha“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Acesta a explicat că aceste cereri reprezintă 83,85% din solictările de anul trecut, iar ca suprafaţă, aproape 90%. „În prezent, suntem peste media de anul trecut la solicitări. De altfel, suntem şi peste media pe ţară“, a precizat Emil Călugăru.

Potrivit programului de depunere a cererilor de sprijin financiar, ultimul termen până la care se mai pot depune cereri de sprijin din fonduri europene şi de la bugetul naţional este luni, 9 iunie. Fermierii care depun solicitările în perioada 16 mai – 9 iunie vor fi însă penalizaţi pentru întârziere cu 1% pe zi lucrătoare din suma aferentă.

 

Dosarele depuse în 2007, autorizate la plată până pe 30 iunie

 

Subvenţia aferentă anului trecut va ajunge foarte curând în buzunarele fermierilor doljeni. „Până pe 30 iunie o să fie autorizate la plată toate persoanele eligibile. Până în prezent, au fost aprobate peste 52.000 de cereri“, a spus directorul executiv al APIA Dolj, care a precizat că în următoarele cinci zile vor mai fi autorizate încă 5.000 de dosare. Restul până la aproximativ 67.000 de cereri sunt cu probleme – fără acte la dosar, litigii şi alte cazuri atipice.

 

37.000 de supradeclarări

 

Dintre cele 67.000 de solicitări depuse anul trecut, aproximativ 37.000 sunt supradeclarări. În funcţie de suprafeţele supradeclarate, doljenii vor fi penalizaţi sau vor pierde banii. De exemplu, la cererile subvenţiei pe suprafaţă de la UE, pentru o supradeclarare între 3 şi 30%, se scade de ori suprafaţa în declarată în plus, iar pentru cele mai mari de 30%, dosarul este respins. „Pentru 2008 este prematur să vorbim despre supradeclarări. Dacă vor exista, acestea vor fi mai puţine comparativ cu anul trecut datorită puterii exemplului“, a afirmat Emil Călugăru.

Suprafeţele doljenilor, verificate din satelit

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii APIA Dolj, nouă comune arondate Centrului Local APIA Craiova au fost desemnate să fie verificate prin teledetecţie (un procedeu care permite urmărirea din satelit).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS