10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComunitatea evreiască se reuneşte pentru Hanuka

Comunitatea evreiască se reuneşte pentru Hanuka

Marţi, 4 decembrie, de la ora 18, Filarmonica de Stat "Moldova" va găzdui o reuniune a membrilor Comunităţii Evreieşti din Iaşi, prilejuită de Sărbătoarea Luminii (Hanuka sau Hanukkah). "Am invitat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi aşteptăm pe toţi ieşenii care vor să participe la sărbătoarea noastră", ne-a spus Rudolf Rosenberg, consilier la Comunitatea Evreiască.
Hanuka durează opt zile şi comemorează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să elenizeze popoarele de sub dominaţia ei, principalele evenimente asociate cu această sărbătoare desfăşurîndu-se între anii 165 şi 163 î.e.n. Tradiţionala ceremonie a aprinderii celor opt lumînări pentru fiecare dintre zilele sărbătorii se desfăşoară în special în familie, dar se aprind lumînări şi la sinagogă. Hanuka este şi un prilej de serbări cu cîntece şi jocuri, în special pentru copii şi a devenit în ultima vreme un substituit al Crăciunului pentru copiii evrei crescuţi într-un mediu creştin. Printre mîncărurile specifice sărbătorii sînt gogoşile umplute cu dulceaţă "sufganiot" şi chiftelele de cartofi "latkes" sau "levivot".
Comunitatea evreiască de la Iaşi numără în prezent aproximativ 500 de membri, însă între cele două războaie mondiale reprezenta aproape jumătate din populaţia totală a oraşului, care varia între 75.000 şi 80.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS