18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOraşe portocalii, comune roşii

Oraşe portocalii, comune roşii

Partidul Democrat a câştigat distanţat alegerile pentru Parlamentul European în Craiova şi oraşele din Dolj, în timp ce PSD a ieşit victorios la sate.

Noile informaţii furnizate ieri de Direcţia Regională de Statistică nu au oferit mari surprize în ceea ce priveşte electoratul care a ales PD şi PSD, partide aflate aproape la egalitate în Dolj. Potrivit datelor finale prelucrate de statisticieni, Partidul Democrat a fost preferat de majoritatea doljenilor din mediul urban, care şi-au exprimat duminică dreptul la vot. Democraţii au învins zdrobitor PSD în Craiova, PD câştigând la o diferenţă de 16 procente. În timp ce pesediştii au avut un scor de 20,86 procente din voturile valabil exprimate, PD a obţinut 36,5% din sufragii. Democraţii au câştigat alegerile şi în Băileşti, Calafat şi Filiaşi, în timp ce în Dăbuleni, oraş condus de un primar PSD, scorul obţinut de PD a fost de 45,23%. Excepţie de la regulă a făcut oraşul Bechet, condus de liberalul Constantin Oclei, unde PNL a obţinut 40,56% din voturi, şi Segarcea, unde PSD s-a ales cu cele mai multe sufragii.

 

Surprize, surprize…

 

Dacă la oraş, PD a ieşit învingător la alegeri, PSD a recuperat cu voturile obţinute în comunele doljene, conduse în majoritate de primari social-democraţi. După bilanţul de alegeri, pesediştii au atras cele mai multe voturi în 64 dintre comunele doljene, însă au avut parte şi de surprize mai puţin plăcute, în comune ca Rast, Amărăştii de Jos sau Cioroiaşi, unde PSD are primari vechi. De rezultate negative nu au fost privaţi nici democraţii în localităţi precum Işalniţa, condusă de primar „achiziţionat“ cu surle şi trâmbiţe de la PSD, social-democraţii ieşind învingători cu 41%. Altă surpriză rezervată de locuitorii din Işalniţa politicienilor a fost numărul mare de voturi acordate PNG, aproximativ 27% din sufragii îndreptându-se spre partidul lui Gigi Becali. Casele construite în Rastu Nou de fundaţia lui Becali s-au văzut în procentele obţinute în comună de PNG, aproximativ 15% dintre răsteni optând pentru acest partid.

 

Cetate, zona crepusculară a Doljului

 

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, cea mai mare surpriză a fost în comuna Cetate. În timp ce în majoritatea localităţilor doljene la vot nu s-au prezentat în medie decât 28% din alegători, la Cetate, 86,59% din săteni au mers să voteze. Deşi oamenii din Cetate au ţinut să-şi exprime dreptul la vot la euroalegeri, interesul acestora pentru referendumul pentru introducerea votului uninominal a fost destul de scăzut, la urne prezentându-se cu 30% mai puţini votanţi. Curioasă a fost şi opţiunea electoratului din Cetate, care s-a prezentat la referendum. În timp ce 78% dintre doljeni au fost în favoarea introducerii votului uninominal, în Cetate, 40% dintre cetăţenii care au votat au pus ştampila în dreptul lui „Nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII