18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchitu, lăsat pradă apelor

Schitu, lăsat pradă apelor

Satul Schitu din comuna Braloştiţa e din nou sub ape, la doi ani de când Jiul învolburat s-a năpustit în gospodăriile şi casele oamenilor din localitate. Nenorocirea ar fi putut fi evitată de această dată dacă autorităţile şi sătenii cu locuinţe în zona inundabilă s-ar fi străduit să prevină prăpădul.

O familie evacuată, 11 gospodării şi o locuinţă inundate în satul Schitu, două gospodării sub ape în satul Sfircea, aproape 800 de hectare de teren agricol şi două porţiuni de drum devastate de revărsarea Jiului. Acesta e bilanţul inundaţiilor din comuna Braloştiţa – episodul 2007. Primarul Marin Dan a povestit că apele au început să crească marţi la prânz şi nu s-au oprit decât noaptea, la ora 1.00, când viitura venită pe Jiu a atins punctul maxim. „De la ora 15.00 a început să crească nivelul apelor şi au inundat terenurile, apoi au intrat în gospodării. Până azi-noapte la ora 1.00, 11 gospodării din Schitu erau inundate şi la cineva a intrat apa în casă, dar n-a vrut să plece. Când am văzut că apele tot cresc, cei de la Situaţii de Urgenţă au evacuat o familie de tineri şi copilul lor şi i-au dus în altă parte a satului, la familia băiatului“, a spus edilul-şef.

Digul de apărare, fără autorizaţie

Gospodăriile braloştiţenilor ar fi fost cu siguranţă protejate de viitură dacă digul de apărare al satului Schitu ar fi fost gata în timp util. Deşi autorităţile de la Direcţia Apelor (DA) Jiu s-au apucat de construirea digului în 2006, el a fost lăsat baltă din motive „tehnice“, anul acesta. „Au mai fost inundaţii şi în 2005 şi era vorba să ne facă un dig de apărare, dar nu l-au mai terminat. Au început din ambele capete şi aşa l-au lăsat, iar apa a pătruns pe la mijloc“, a spus primarul Dan Marin.

Conducerea DA Jiu susţine că, deşi banii destinaţi execuţiei lucrărilor sunt în contul instituţiei de ceva timp, nu au fost încă obţinute toate avizele pentru începerea construcţiei. „Deocamdată nu am obţinut autorizaţia de construire de la consiliul judeţean pentru că e o problemă cu terenurile care rămân sub dig. Lucrarea s-a început în regim de urgenţă anul trecut, dar am ajuns într-o fază în care nu mai puteam lucra fără autorizaţia asta. Noi facem toate demersurile, dar nu mă aşteptam să dureze atât de mult“, a spus directorul Marin Tălău, care a precizat că în maximum două săptămâni va obţine ultimele avize. Trebuie precizat că anul trecut suma cheltuită pentru ridicarea digului a ajuns la 5,5 miliarde de lei vechi, iar anul acesta au fost alocate alte cinci miliarde.

Autorizaţia vine cu dovadă

Arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, a confirmat miercuri că DA Jiu nu şi-a luat încă autorizaţie pentru începerea lucrărilor pentru că nu a făcut încă dovada proprietăţii terenurilor de sub dig. „Deocamdată sunt la stadiul de certificat de urbanism. Trebuie să mai aducă acte de încheiere cu proprietarii terenurilor din zonă şi apoi vor obţine şi autorizaţia de construire. Am înţeles că sunt foarte mulţi proprietari în zonă şi procedurile durează“, a spus Radu Pappa.

Materialele, transformate în bani

Colac peste pupăză, nici localnicii nu sunt uşă de biserică atunci când vine vorba de apărarea împotriva inundaţiilor. Sătenii din Schitu, în frunte cu edilul-şef Dan Marin, susţin că aceia care s-au trezit cu apa în gospodărie au mai fost inundaţi şi în 2005. După inundaţii, sinistraţii de atunci, aceeaşi cu cei de acum, au primit materiale de construcţii pentru a-şi ridica locuinţe în zone neinundabile din Braloştiţa. Dan Marin a declarat miercuri că, din toţi cei care au primit materiale în 2005, o singură familie le-a folosit pentru a-şi ridica o casă, restul sinistraţilor preferând să le vândă pentru a face rost de bani. „Cei care sunt inundaţi acum au fost inundaţi şi în 2005 şi au primit atunci materiale de construcţii ca să-şi ridice o locuinţă într-o zonă unde nu vine apa. Din toţi cei care au primit materiale, doar unul are acum altă casă“, a spus edilul-şef din Braloştiţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU