17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Bombele Petrom

Petrom SA înfiinţează şi desfiinţează staţii de benzină fără autorizaţie de mediu şi fără să cureţe rezervoarele după manual.

Benzinăria Petrom de pe strada Bucovăţ nr. 17A, din Craiova, identificată de craioveni după numele Găzărie, este în curs de desfiinţare, potrivit afişului de şantier. Că se şterge de pe harta Băniei nu e rău, staţia fiind lăsată în voia sorţii de mai bine de doi ani, însă modul în care dispare aduce mai degrabă a joacă cu explozibil. Clădirea staţiei şi betoanele de protecţie a bazinelor au căzut sub bombardamentul pichamerelor înainte de a fi spălate rezervoarele de benzină şi motorină, deşi acest lucru este interzis de normativele în vigoare. În plus, nu se ştie încă unde au fost deversate reziduurile extrase până la urmă din recipiente şi, dacă Petrom SA are contract cu o firmă specializată, în curăţarea şi securizarea bazinelor de combustibili. Luni, de pildă, gurile rezervoarelor erau acoperite cu bucăţi de tablă. Potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu Dolj, Marin Costache, o staţie de combustibli nu poate fi desfiinţată fără ca rezervoarele să fie spălate de o firmă autorizată în domeniu, care să asigure şi transportul lichidului rezultat din spălare către rampe speciale, care nici măcar nu există pe teritoriului Doljului. „La desfiinţarea unei benzinării sunt obligatorii două lucruri: acordul de mediu pentru demolare şi contractul cu o societate specializată în spălarea bazinelor şi transportul securizat al deşeurilor recoltate din aceste bazine, către depozite pentru reziduuri petroliere. Nu ştim însă care este situaţia obiectivului de pe strada Bucovăţ, întrucât noi nu am efectuat încă verificări acolo“, a spus comisarul-şef Costache. Alexandru Diaconeasa, reprezentantul Petrom SA la Craiova, nu a putut fi contactat, iar la numerele de telefon pentru comunicare afişate pe site-ul Petrom a sunat ieri în permanenţă ocupat.

Înfiinţare fără autorizaţie

Petrom SA, patronată de ceva vreme de austriecii de la OMV, nu stă deloc bine nici la înfiinţarea staţiilor de alimentare cu combustibili din Craiova. Numai în 2007, societatea a fost amendată de două ori pentru nedeţinerea autorizaţiei de mediu necesare lucrărilor de reamenajare a benzinăriilor. Potrivit Gărzii de Mediu Dolj, ultima sancţiune primită de Petrom SA a fost amenda de 600 de milioane de lei vechi aplicată pentru înfiinţarea fără autorizaţie de mediu a staţiei PETROMV de pe strada Caracal, din Craiova. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au precizat că la fel a fost deschisă şi staţia PETROMV de pe bulevardul Ştirbei Vodă, din Craiova.

Specialiştii pe linie de mediu sunt de părere că deţinătorii de staţii preferă să lucreze fără autorizaţie din pricină că acest document este imposibil de obţinut fără dovada spălării profesioniste a bazinelor scoase din uz şi fără un angajament bazat pe contracte că reziduurile vor fi transportate şi depozitate conform normativelor în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU