22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCelsius loveşte şi în pieţele craiovene

Celsius loveşte şi în pieţele craiovene

După mai multe săptămâni în care seceta a influenţat negativ culturile agricole, transformând mii de hectare de teren agricol în pârloagă, în ultimele zile gradele Celsius se înmulţesc fără ploaie. Craiovenii sunt nevoiţi să sufere în tăcere în cele mai variate locuri.

Unul din aceste locuri este Piaţa Centrală, unde craiovenii ieşiţi la cumpărături suferă. Motivul este evident – o dată cu venirea căldurii, în interiorul pieţei se încinge atmosfera. Cumpărătorii trebuie să-şi facă loc cum ştiu mai bine printre clienţi şi printre marfa variată, dar moleşită şi ea, pe ici, pe colo, din pricina căldurii. Şi cum acest tablou trist este completat uneori de mirosuri nu tocmai plăcute, nu e de mirare că nervii cumpărătorilor se întind uneori la maximum. „E îngrozitor de cald. Am venit ieri la prânz şi nu am putut să-mi fac cumpărăturile din cauza căldurii. Aşa că am venit azi de dimineaţă. Acum e mai bine, însă peste câteva ore nu vreau să mă gândesc cum va fi“, a declarat Sanda Enescu, o pensionară nemulţumită de căldura din ultima vreme, de care nu se poate ascunde. Nemulţumirea este împărtăşită şi de alţi cumpărători. „Dacă e cald la ora 10.00, imaginaţi-vă cum o să fie la 12.00 – 13.00. Nici cumpărături nu mai poţi face. Sâmbătă şi duminică a fost un calvar“, a explicat Cristina N., altă craioveancă.

Căldura strică planurile de afaceri ale comercianţilor

Clienţii nu sunt însă singurii chinuiţi de gradele Celsius. Comercianţii sunt nevoiţi să-şi aştepte muşteriii de dimineaţa până seara. „Cum e afară aşa e şi-n piaţă, doar că nu ne bate soarele în cap. Oamenii vin însă când au timp, când ies de la serviciu“, a declarat Mariana T., vânzătoare la unul din standurile de fructe din piaţă. Afirmaţia este susţinută şi de alţi comercianţi a căror problemă nu se rezumă la faptul că trebuie să suporte căldura, ci şi la mersul afacerii. Ca să nu li se strice marfa, mulţi dintre ei au găsit o soluţie la îndemână: stropirea produselor cu apă, procedeu ce duce la împrospătarea verdeţurilor. „Marfa o stropim cu apă ca să fie curată şi frumoasă. Este mai veselă aşa“, a explicat Maria Beliracă, din Işalniţa, producător agricol, nemulţumită la rândul ei de căldura care influenţează negativ şi producţia. „E cald. Pe la 15.00 – 16.00 eu plec. Nu ştiu ce ne facem cu seceta asta. Degeaba udăm“, a adăugat Beliracă.

Stropirea cu apă, soluţie parţială

Nu toate produsele pot fi însă udate. Dacă morcovii, ţelina, salata şi ceapa se mai înviorează de la picăturile de apă, nu acelaşi lucru se întâmplă cu fructele şi anumite legume – portocale, struguri, banane, ciuperci, ardei gras. „Dacă le stopim cu apă nu ajută la nimic. Ce să stropim – portocalele, ciupercile?“, a explicat Mariana T., care a găsit şi o soluţie pentru a nu ieşi în pierdere – se aprovizionează de la o zi la alta cu cantităţi nu foarte mari de produse. Afirmaţia este susţinută şi de alţi comercianţi. „E foarte cald. Nu stropim marfa că se strică mai uşor“, a declarat Oprica Lăutaru, patroana altui stand de legume şi fructe din Piaţa Centrală. Potrivit acesteia, de când au început căldurile, tot mai multă marfă ia drumul coşului de gunoi. „Aproape zi de zi de când au început căldurile aruncăm marfă“, a mai spus aceasta. Comercianţii spun că nici gând ca produsele să se ieftinească, dimpotrivă, preţurile îşi continuă trendul ascendent. „Se scumpesc de la o zi la alta. Roşiile, de exemplu, acum două zile le-am luat din angro cu 3,1 lei, iar astăzi (ieri – n.r.) se vindeau în angro cu 3,7 lei“, a explicat Lăutaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS