27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeceta ne-a venit de hac

Seceta ne-a venit de hac

Condiţiile meteo n-au fost nici anul acesta prielnice culturilor. Suprafeţele agricole calamitate din Dolj depăşesc în prezent 40.000 de hectare.

De la înfiinţarea culturilor de toamnă şi până în prezent Doljul s-a confruntat cu temperaturi ridicate, umiditate relativ scăzută a aerului şi lipsa precipitaţiilor. Ca urmare a acestor condiţii climatice, culturile de toamnă au avut mult de suferit. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafaţa calamitată de secetă din judeţ depăşeşte în prezent 41.800 de hectare. „Cele mai afectate sunt culturile de grâu, în special cele fertilizate“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj. Acest fapt este explicabil deoarece fertilizarea în lipsă de precipitaţii accentuează fenomenul de ofilire. „Suprafeţe calamitate de secetă sunt pe întreaga suprafaţă a judeţului Dolj, însă cu preponderenţă spre zona de sud“, a explicat Popa.

„Culturile ar fi trebuit irigate cu o lună înainte“

Culturile au intrat într-o ofilire ireversibilă, astfel că, potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor DADR Dolj, în această fază, chiar dacă ar fi posibilă irigarea, aceasta ar fi inutilă. „Culturile ar fi trebuit irigate cu o lună înainte. Din păcate, ştim foarte bine că sistemul de irigaţii poate funcţiona la 25-30% din capacitatea sa“, a explicat Cornel Popa.
Potrivit statisticilor DADR Dolj, din cele peste 41.800 de hectare calamitate de secetă, peste 99% sunt culturi calamitate într-o proporţie de peste 50%. În ceea ce priveşte culturile calamitate, aproximativ 32.000 de hectare (aproape 77%) sunt cultivate cu grâu, 7.100 cu rapiţă şi 1.300 cu orzoaică. Dintre acestea pentru grâu şi rapiţă mai sunt suprafeţe calamitate doar parţial, însă 300 de hectare. „Aceste informaţii le transmitem la Bucureşti de două ori pe săptămână, pentru ca Ministerul Agriculturii să analizeze situaţia tragică în care ne aflăm“, a spus directorul executiv al DADR Dolj. Acesta a explicat că pentru a fi declarat judeţ calamitat, ministerul de resort trebuie să propună acest lucru guvernului.

18% din suprafaţa însămânţată cu grâu este calamitată

Având în vedere că suprafaţa cultivată cu grâu declarată până în prezent calamitată reprezintă aproape 18% din suprafaţa însămânţată cu grâu, producătorii agricoli din Dolj nu sunt într-o situaţie prea fericită, mai ales că făinoasele sunt principalele alimente ale doljenilor. „Efectul acestei secete prelungite asupra populaţiei îl putem estima abia la recoltarea culturilor, însă nu e deloc încurajator la această oră“, a declarat Cornel Popa.
Totuşi, o potenţială creştere a preţului grâului şi implicit al pâinii ar putea fi evitată prin importuri, mai ales că firmele de panificaţie din Craiova folosesc deja de mai mulţi ani grâu de import. „Noi folosim de mai mulţi ani grâu unguresc, pentru că este mult mai bun decât cel românesc. Îl utilizăm ca adaos calitativ la grâul românesc, pentru pâine şi pastele făinoase. La fel cred că fac şi ceilalţi. Este mai scump cu 1.000 de lei pe kilogram decât grâul românesc“, a declarat, Florin Busuioc, directorul comercial al PAN GROUP SA.

Despăgubiri pentru culturile asigurate

Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care Doljul va fi declarat zonă calamitată, vor fi primite despăgubiri doar pentru culturile asigurate. Potrivit informaţiilor primite de la DADR Dolj, anul trecut, din cele 58.000 de hectare de culturi afectate de inundaţii au fost despăgubite doar aproximativ 2.800 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU