7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopacii Băniei, tăiaţi sub nasul autorităţilor

Copacii Băniei, tăiaţi sub nasul autorităţilor

Mai mulţi frasini şi arţari din fostul parc de lângă Biserica Madona Dudu au fost culcaţi la pământ vineri, fără ca Primăria Craiova sau autorităţile de mediu să reacţioneze.

Mândreţe de copaci din parcul de la intersecţia străzii Madona Dudu cu străzile Matei Basarab şi Bibescu au fost răpuşi vineri, pe un teren îngrădit de proprietari.
Reprezentanţii Primăriei Craiova şi ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ de Stat (RAADPFL) nu au reuşit decât să ia act de defrişarea fostului parc, chiar dacă aria împrejmuită în care au fost tăiaţi pomii are încă destinaţia de zonă verde. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că parcă s-a rupt o parte din el. „Ştiu că este proprietate privată, dar nu sunt convins că pot fi tăiaţi pomii aşa, fără nici un aviz. Le-am cerut specialiştilor o analiză. Sâmbătă o să avem un răspuns, dar, oricum, pentru copaci nu se mai poate face nimic“, a spus Solomon.
Specialiştii la care se referea primarul nu aveau vineri nici un control asupra situaţiei. Direcţia Urbanism a comunicat că proprietarii, fraţii Nicolae, Mihai şi Paul Petrescu şi Angela Gheorghiu, nu au solicitat schimbarea destinaţiei de zonă verde a respectivei suprafeţe de teren, dar nu au putut preciza dacă în această situaţie puteau fi tăiaţi arborii.
Şeful Serviciului disciplina în construcţii, Gheorghe Daici, a spus că nu are nici o legătură cu ce face omul în curtea lui, atâta vreme cât nu e vorba de construire – desfiinţare de construcţie, iar directorul RAADPFL, Ion Petre, nu crede că li se putea impune proprietarilor vreo condiţie. „Nu se aflau pe acea suprafaţă arbori din categoria celor protejaţi, cum ar fi nucul, de pildă. Ca atare, nu ştiu dacă deţinătorii trebuie să răspundă în faţa cuiva“, a afirmat Ion Petre. El a precizat că se va consulta şi cu funcţionarii din Primăria Craiova. Monica Mateescu, directoarea Agenţiei Regionale de Mediu Craiova, susţine că, fiind o proprietate privată, fraţii Petrescu nu erau obligaţi să obţină avizul Agenţiei.
„În mod normal, dacă destinaţia este încă de zonă verde, probabil că, înainte de a tăia acei copaci, proprietarii ar fi trebuit să se adreseze compartimentului specializat al Primăriei Craiova“, a arătat Monica Mateescu. De la Serviciul zone verzi al municipalităţii, acelaşi răspuns: nu ştim, e teren privat!

Lemnul, la primărie

Directorul RAADPFL, Ion Petre, este totuşi sigur de un lucru: lemnul e al primăriei. „Dacă au tăiat arborii, aceştia trebuie predaţi primăriei, fiindcă fac parte din bogăţia Craiovei. Noi o să le comunicăm proprietarilor că trebuie să ne dea lemnul“, a spus Petre. Revendicând pomii, chiar dacă tăiaţi, Petre a atins, fără să vrea, o coardă sensibilă a predării terenurilor către foştii proprietari sau către aceia care le-au câştigat în instanţe: pomii plantaţi de primărie ai cui sunt şi până când? Nici la această întrebare, însă, funcţionarii publici n-au găsit răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII