12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocatul Poporului, mediator intre cetatean si institutiile statului

Avocatul Poporului, mediator intre cetatean si institutiile statului

Avocatul Poporului este o institutie independenta menita sa protejeze cetatenii de abuzurile din partea autoritatilor administratiei publice. Desi exista de zece ani la nivel national si de un an la Craiova, se pare ca oamenii nu dau buzna, preferând sa-si rezolve litigiile tot in instante.


In România, institutia Avocatul Poporului a fost infiintata in urma cu zece ani si a functionat mult timp doar cu un sediu in Bucuresti. De aproximativ doi ani, institutia a creat 12 birouri teritoriale a caror raza de competenta se suprapune cu cea a Curtilor de Apel. Petitiile adresate Avocatului Poporului vizeaza actele si faptele administrative ale autoritatilor publice prin care se incalca drepturile si libertatile persoanelor fizice, garantate prin Constitutie. In categoria actelor administrative, care fac obiectul activitatii institutiei, sunt incluse si cele ale regiilor autonome. Sunt asimilate actelor administrative refuzul organelor administratiei publice, precum si emiterea tardiva a actelor. In sprijinul petentului, Avocatul Poporului poate face anchete proprii, poate cere autoritatilor administratiei publice orice informatii sau documente necesare anchetei, poate sa audieze si sa ia declaratii de la conducatorii autoritatilor administratiei publice si de la orice functionar care poate da informatii necesare solutionarii petitiei inaintate de cetatean. In exercitarea atributiilor sale, Avocatul Poporului emite recomandari prin care sesizeaza autoritatile administratiei publice asupra ilegalitatii actelor sau faptelor administrative. In cazuri grave de constatare a lacunelor legislative, cazuri de coruptie ori de nerespectare a legilor tarii, Avocatul poate prezenta un raport special presedintilor celor doua Camere ale parlamentului sau, dupa caz, primului-ministru.


Fara taxe si onorarii


De un an, in Craiova, in cladirea primariei, functioneaza unul dintre birourile teritoriale ale Avocatului Poporului, care are doi angajati. Competenta teritoriala este extinsa la nivelul judetelor Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti si Vâlcea. Simona Emendi, coordonatoarea biroului din Craiova, precizeaza ca o conditie obligatorie a analizarii unei petitii adresate biroului este aceea ca solicitantul sa faca dovada ca s-a adresat institutiei de care depinde rezolvarea problemei sale. „Toti cetatenii din cele patru judete in care avem competenta si care doresc sa faca o petitie la noi trebuie mai intâi sa se adreseze institutiilor care le-au prejudiciat un drept pe care-l invoca. Demersul cetateanului pentru rezolvarea problemei nu trebuie sa fie mai vechi de un an“, a spus Simona Emendi. In anul care a trecut, biroul din Craiova a primit 80 de petitii, 185 de apeluri telefonice si a acordat 528 de audiente. Dintre cele 80 de petitii primite au fost constituite 38 de dosare, din care noua au fost solutionate favorabil, noua nefavorabil, iar 20 de dosare mai sunt si anul acesta in lucru. Având in vedere aria de competenta teritoriala a biroului teritorial din Craiova, petitiile adresate par putine, angajatii biroului punând acest lucru pe seama necunoasterii existentei biroului sau a competentelor acestuia. Multi dintre cei care apeleaza la biroul teritorial al Avocatului Poporului reclama actul de justitie care este un domeniu pe care institutia nu-l poate aborda. „Petitionarii inca nu au inteles ca Avocatul Poporului functioneaza ca un mediator intre institutiile publice ale administratiei si cetateni“, a precizat coordonatoarea biroului teritorial din Craiova. Avocatul Poporului nu se substituie nici unei institutii a statului si nici nu poate anula actele emise de acestea. De asemenea, nu percepe taxe si nici onorarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS