18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgu Jiu - 600 de ani

Târgu Jiu – 600 de ani

Municipiul Târgu Jiu a implinit ieri 600 de ani de existenta. Localitatea a fost mentionata pentru prima data intr-o porunca data de voievodul Mircea cel Batrân catre Manastirea Tismana. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de manifestari care au recreat atmosfera târgului de altadata.


Implinirea a 600 de ani de atestare documentara a municipiului Târgu Jiu a fost sarbatorita in stilul epocii medievale. Organizatorii au incercat sa recreeze atmosfera târgului de altadata. Primarul urbei, Florin Cârciumaru, a venit miercuri seara in Piata Prefecturii costumat in frac si cu joben. Acesta a urcat pe scena amplasata in piata, dupa un frumos spectacol oferit de Teatrul „Elvira Godeanu“, si a rostit un mesaj catre locuitorii orasului. Edilul a fost principala atractie a manifestarilor datorita costumului special pe care l-a purtat. Acesta a coborât apoi in multimea prezenta in Piata Prefecturii si a ciocnit cu cetatenii municipiului un pahar cu vin fiert. Atrasi de costumatia primarului, mai multi cetateni i-au cerut acestuia sa faca o fotografie cu ei.


Costumul purtat de Florin Cârciumaru provine din recuzita Teatrului „Elvira Godeanu“. Edilul localitatii resedinta de judet a spus ca hainele de epoca au venit ca turnate pe el: „Costumul este de la teatru. A venit ca turnat pe mine. Nu a fost nevoie sa fie modificat. Croitoreasa de la teatru mi-a spus ca si daca imi lua masuri nu se potrivea asa de bine“.


Atmosfera de târg de altadata a fost intregita si de cele patru tarafuri de lautari care au cântat, fara nici un fel de aparatura de amplificare, melodii din repertoriul popular. Teatrul „Elvira Godeanu“ a pus in scena o reprezentare artistica a marilor personalitati ale orasului, incepând cu Tudor Vladimirescu si sfârsind cu sculptorul Constantin Brâncusi. Peste 300 de cetateni au infruntat ploaia si au venit in Piata Prefecturii pentru a urmari spectacolele.


Lansari de carte


Manifestarile dedicate implinirii a 600 de ani de atestare documentara a municipiului Târgu Jiu au continuat si ieri. La sala Teatrului „Elvira Godeanu“ a avut loc un simpozion de comunicari despre personalitatile orasului, dar si despre viata de acum si de altadata in orasul de pe Jiu. Cele mai impresionante expuneri au apartinut unor elevi de liceu. „Cetatenii municipiului nostru sunt sceptici si ii vad pe strada cum actioneaza masinal pentru atingerea anumitor nevoi“, spunea intr-un eseu o eleva de la Colegiul National „Tudor Vladimirescu“. Dupa simpozion a urmat lansarea a doua carti: „Târgu Jiu – istorie in documente“ si „Litua – studii si cercetari“, precum si punerea in circulatie a unui plic postal dedicat acestei aniversari, care a fost transpusa si pe o placa din piatra, amplasata pe sediul Primariei Târgu Jiu, lucrare realizata de artistul plastic Paul Popescu. Tot la Teatrul „Elvira Godeanu“ au avut loc prezentarea unei expozitii de ceramica veche, colectie care ii apartine ambasadorului Republicii Peru la Bucuresti, si o piesa de teatru sustinuta de actorii Teatrului National din Istanbul, dialogul artistilor fiind subtitrat in limba româna.


Reprezentantii prefecturii au lipsit de la manifestari


In mod ciudat, de la manifestarile dedicate implinirii a 600 de ani de atestare documentara a localitatii Târgu Jiu au lipsit reprezentantii Prefecturii Gorj. Nici prefectul Stefan Popescu Bejat, nici cei doi subprefecti nu au participat la actiunile dedicate acestei aniversari. De asemenea, nici parlamentarii gorjeni n-au fost prezenti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS