20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectele de investitii PHARE, in prelungiri

Proiectele de investitii PHARE, in prelungiri

O data cu aderarea României la UE, românii vor putea accesa pentru dezvoltarea regionala fonduri structurale de miliarde de euro. Totusi, pâna in acest moment, doua treimi din proiectele oltenilor de investitii finantate prin PHARE 2001, infrastructura mica regionala, nu sunt finalizate.


Prin programul PHARE 2001 Coeziune Economica si Sociala (CES), componenta de investitii – infrastructura mica, oltenii au contractat 12 proiecte, in valoare totala de 5,12 milioane de euro. Desi termenul initial pentru finalizarea lucrarilor era 30 septembrie, dintre acestea, doar patru au fost deja finalizate. Restul de opt se afla inca in diferite stadii de implementare. Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) S-V Oltenia, motivele care au generat intârzieri pe parcursul implementarii programelor sunt diverse. Unul dintre acestea este neadjudecarea licitatiilor datorita faptului ca nu s-au primit oferte corespunzatoare, astfel ca reluarea repetata a licitatiilor a dus la intârzieri. „In plus, a durat foarte mult pe lantul aprobarilor in cadrul proiectelor mai mari de 300.000 de euro, mai ales ca la nivel national a fost o avalansa de solicitari“, a declarat Marilena Bogheanu, directorul ADR S-V Oltenia.


Motivele intârzierii implementarii programelor


Alt motiv este reprezentat de solicitarea succesiva de clarificari cu privire la proiecte tehnice. „In plus, programul a avut o perioada de intrerupere din punct de vedere al asistentei tehnice, intre septembrie 2004 si aprilie 2005 – sase luni (perioada in care a fost licitata o noua asistenta tehnica)“, se arata intr-un comunicat emis de ADR S-V Oltenia. Unele firme de constructii nu au respectat graficul de lucru – au aparut anumite constrângeri de natura tehnica (executarea operatiunilor intr-o anumita succesiune, mai ales la lucrarile de consolidare/restaurare) sau administrativa (inchiderea circulatiei pe anumite tronsoane ale unui drum) ce nu pot fi rezolvate chiar daca mobilizarea constructorului ar fi mai mare.


Se poate ajunge la restituirea banilor


Comisia Europeana a considerat justificate aceste motive si a aprobat prelungirea implementarii programului PHARE 2001 infrastructura mica regionala, la nivel national, pâna pe 30 septembrie 2007. Potrivit unui comunicat emis de ADR S-V Oltenia, ultimele lucrari se preconizeaza insa a fi finalizate pâna pe 30 iunie 2007.


Cele opt proiecte ale caror termene de finalizare au fost prelungite au o valoare de aproximativ 3,37 milioane de euro. Stadiile de implementare a acestora variaza intre 15 si 99%. „Ii monitorizam in permanenta. Autoritatile sunt foarte motivate sa finalizeze implementarea proiectelor in termen. In cazul proiectelor implementate intr-o proportie mai mica de 50%, am facut o analiza si in acest moment nu exista nici un risc de nefinalizare a lucrarilor in termen“, a spus Marilena Bogheanu. Totusi, in cazul in care nu vor finaliza lucrarile in termen, contractele pot fi reziliate si astfel beneficiarii vor fi nevoiti sa restituie banii.


Stadii de implementare a proiectelor din Dolj cu termene prelungite


Unul dintre proiectele contractate de autoritatile doljene se refera la Modernizarea si retehnologizarea bucatariei si spalatoriei la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova (beneficiar Consiliul Local Craiova). Pe 15 noiembrie 2006, acesta era implementat in proportie de 55%. Consiliul Local Craiova este beneficiar si al unui proiect de reabilitare si modernizare la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie – Clinica de Psihiatrie care, pe 15 noiembrie 2006, era implementat in proportie de 75%.


Tot pe componenta de investitii – infrastructura mica, alt beneficiar de fonduri PHARE CES care a avut nevoie de prelungirea termenului este si Consiliul Judetean Dolj. Proiectul se refera la restaurarea monumentului istorico-religios Biserica Toti Sfintii – Basica, in vederea integrarii acesteia in circuitul turistic al municipiului Craiova. Pe 13 octombrie 2006, acesta era implementat in proportie de 80%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS