16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrea saraci pentru a lua subventii

Prea saraci pentru a lua subventii

Daca in alte judete, Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) au solicitat fonduri suplimentare de aproape doua milioane de lei noi pentru subventii pentru utilaje agricole, in Dolj banii alocati initial au fost suficienti.


Anul acesta, guvernul a aprobat, prin HG nr. 1288/2006, fonduri suplimentare pentru sprijinirea producatorilor agricoli care detin in exploatatie animale de lapte pentru achizitionarea de utilaje specifice in zootehnie. Sprijinul a constat intr-o alocatie de 60% din pretul utilajelor achizitionate. „Pentru Dolj au fost alocati aproximativ 700.000 RON. Dintre cei care au facut cerere pentru obtinerea acestei subventii, nu a ramas nimeni fara bani“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. De fapt, banii alocati au fost suficienti, astfel ca nu a fost necesara solicitarea de fonduri suplimentare. „Daca banii nu ar fi fost suficienti, am fi solicitat de la ministerul de resort sume suplimentare. Nu este insa cazul“, a spus Bulumaci.


Alte judete au solicitat suplimentari de milioane


Agricultorii din alte judete au fost insa mult mai interesati sa-si cumpere utilaje agricole cu subventii de la stat. Suplimentarea solicitata de judetul Bistrita-Nasaud pentru subventionarea utilajelor agricole este de aproape patru ori mai mare decât suma atasa de doljeni. De fapt, chiar si cu suplimentarea de 1,9 milioane RON, banii nu ajung pentru a onora toate cererile depuse. Unul din posibilele motive pentru care oltenii nu au accesat bani mai multi este lipsa sumelor necesare pentru a contribui la investitie (restul de 40%).


„Cele mai multe solicitari au fost pentru motocositoare, instalatii de muls si tocatoare“


Sprijinul alocat de stat era destinat atât persoanelor fizice, cât si celor juridice. Persoanele fizice puteau achizitiona urmatoarele utilaje specifice: grup individual de muls, motocositoare, tocator de furaje, generator electric de pâna la 5 kw, tanc de racire lapte (pentru cei care detin minimum 12 vaci). Asociatiile crescatorilor de animale pentru lapte puteau achizitiona tanc de racire a laptelui, stand de muls mecanic si analizoare de lapte. Acestea din urma trebuia sa-si manifeste dorinta de a infiinta un centru de colectare a laptelui. „Cele mai multe solicitari inregistrate au fost pentru motocositoare, instalatii de muls si tocatoare“, a spus Valentin Bulumaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS