18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii ignora creditele cu dobânda mica

Oltenii ignora creditele cu dobânda mica

Desi firmele pot contracta credite cu dobânda avantajoasa (2,18%, respectiv 4,37%) inca din luna iunie a acestui an, nici macar un dosar de cerere in acest sens nu a fost depus la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj.


Marele avantaj al creditelor din bugetul asigurarilor pentru somaj este dobânda extrem de mica. „Dobânda pentru creditele acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj este de 50% (pentru IMM-uri, AF-uri, persoane fizice autorizate), respectiv 25% (pentru studentii si somerii care incep o afacere si creeaza noi locuri de munca) din dobânda de referinta stabilita de BNR“, a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Având in vedere faptul ca in luna octombrie rata dobânzii de referinta a BNR este de 8,75% (la fel ca aceea din septembrie si august), asta inseamna ca dobânda cu care contracteaza beneficiarii creditul este de 2,18%, respectiv 4,37%.


Cine beneficiaza de credite avantajoase


In conformitate cu Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea fortei de munca, intreprinderile mici si mijlocii (IMM), unitatile cooperatiste, asociatiile familiale (AF) si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent pot beneficia de credite subventionate din bugetul asigurarilor de somaj. De aceste credite mai pot beneficia somerii si studentii la zi (de pâna la 30 de ani, aflati la prima facultate de stat sau particulara, autorizata sau acreditata) care infiinteaza IMM-uri, AF-uri, unitati cooperatiste sau devin persoane fizice ce desfasoara in mod independent activitati economice. In ceea ce priveste domeniul de activitate, potentialii beneficiari ai acestor credite trebuie sa desfasoare activitati de productie, prestari servicii sau turism. Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, imprumuturile se acorda pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale (se ramburseaza intr-un an) si/sau pentru finantarea cheltuielilor de capital (se ramburseaza in trei ani). Pentru a beneficia de aceste credite, cei interesati trebuie insa sa infiinteze noi locuri de munca.


10.000 de lei pentru fiecare loc de munca nou-infiintat


Creditele cu dobânda avantajoasa se acorda prin intermediul BCR, iar cei interesati pot imprumuta 10.000 de lei pentru fiecare loc de munca nou-infiintat. „Prin credit agentii economici pot obtine pâna la 75% din valoarea investitiei, restul de 25% constituindu-l aportul beneficiarului“, a adaugat Laura Nicolaescu. Potrivit acesteia, suma alocata in acest sens judetului Dolj, pentru 2006, este de aproximativ 1.090.000 de lei. „Aceasta suma permite crearea a 109 noi locuri de munca“, a mai spus Nicolaescu.


In cazul in care angajeaza someri de peste 45 de ani sau absolventi, beneficiarii acestui credit vor avea parte si de celelalte facilitati ale legii.


Oltenii au dat cu piciorul acestor credite si anul trecut


Ca si in anii precedenti, fie ca nu stiu de existenta acestor facilitati, fie ca nu vor, craiovenii nu prea se inghesuie sa solicite credite avantajoase. „Desi am trimis scrisori de instiintare si am acordat consultanta privind modul de intocmire a dosarului. Pâna acum, s-au interesat de aceste credite doar aproximativ 87 de agenti economici. Pâna in prezent nu a fost depus insa nici un dosar“, a spus Veronica Burileanu, inspector in cadrul Compartimentului de Creditare din cadrul AJOFM Dolj.


Potrivit acesteia, nici anul trecut la AJOFM Dolj nu a fost depus nici un dosar. „In 2004 au fost depuse aproximativ trei dosare“, a spus Burileanu. Totusi, cei care se razgândesc ar trebui sa stie ca pot accesa aceste imprumuturi pâna la 31 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS