15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSezonul spargatorilor de apartamente

Sezonul spargatorilor de apartamente

O data cu sezonul estival, când oamenii sunt plecati in concediu, au devenit mai activi si spargatorii de locuinte sau „springarii“, asa cum sunt ei denumiti in argoul hotilor.


Vara, multi oameni pleaca in concediu, iar locuintele lor ramân nesupravegheate. Acesta este momentul pe care il asteapta cei mai multi spargatori de apartamente. Cunoscând cum actioneaza „springarii“, cetatenii pot evita sa fie „vizitati“ de hoti in lipsa lor.


Sunt vizate locuintele cu termopane si aer conditionat


Spargatorii de locuinte sau „springarii“, asa cum sunt denumiti in argoul hotilor, actioneaza aproape intotdeauna dupa un studiu prealabil al apartamentului sau casei pe care o vizeaza. Acest studiu poate sa dureze si o luna, atunci când stiu ca merita efortul. Urmaresc cu mare atentie programul celor din casa, pentru a stabili când pleaca adultii la serviciu, când se duc copiii la scoala, care este ora de intoarcere acasa a celor din familia respectiva.


De cele mai multe ori, spargatorii de apartamente actioneaza „la pont“, pe baza unor informatii primite de la alti infractori, care cunosc situatia materiala a celor vizati. Majoritatea ponturilor sunt luate de springari in timpul petrecut in penitenciare


In exteriorul blocurilor, hotii se orienteaza de cele mai multe ori dupa termopanele de la ferestre si mai ales dupa instalatiile de aer conditionat, pentru a depista locuintele celor cu oarecare potenta materiala.


Moduri de operare foarte diverse


Spargatorii de apartamente au metode foarte variate pentru a intra in apartamente. Unii intra pur si simplu pe geam, mai ales la parter si primul etaj. Acestia vizeaza in special geamurile termopan, care se deschid destul de usor din exterior, mai ales in cazul ferestrelor cu inchidere oscilobatanta. Nici macar gratiile nu ii sperie, acestea putând fi usor taiate cu un cleste tip „gura de lup“. Altii se folosesc de forta bruta, fortând usa de la intrare cu o ranga sau un levier.


„Specialistii“ folosesc diferite mijloace tehnice, cum ar fi cheile potrivite sau „pontoarca“ – un dispozitiv putin mai mare decât o bricheta care cuprinde un manunchi de lamele metalice care, introduse in broasca, iau forma cheii, permitând deschiderea usii.


Springarii au leac si pentru usile metalice. Unii folosesc un dispozitiv cu care prind si rup butucul yalei. Politistii craioveni au intâlnit insa si hoti care foloseau alta unealta, asemanatoare cricului, cu care departau lateralele tocului, iar usa se deschidea.


Au „prioritate“ oamenii cu stare


„In general, springarii vizeaza locuintele persoanelor cu potenta materiala – medici, profesori universitari, patroni – care detin acasa bunuri de valoare, bani lichizi, bijuterii. Nu se prea mai poarta furtul de aparatura electronica, ci, poate, in cazul in care este foarte scumpa, sau daca se poate transporta usor“, a mentionat comisarul Constantin Banica, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Craiova.


Printre celebrele spargeri din ultimii ani se afla cea care a vizat apartamentul Nicoletei Miulescu, secretarul Primariei Craiova. Pe 15 iunie 2004, in jurul orei 11.30 – 12.00, hotii au lipit intâi hârtiute pe vizoarele apartamentelor invecinate, apoi au reusit sa forteze si sa deschida usa metalica, fara ca nimeni sa fi auzit vreun zgomot. Spargatorii au patruns in apartamentul Nicoletei Miulescu, situat in blocul M8A de pe Calea Bucuresti, si au furat toate bijuteriile din aur, parfumurile si deodorantele, plus suma de 1.000 de dolari. Politistii n-au reusit nici pâna acum, dupa mai bine de doi ani, sa-i identifice pe spargatori.


Exista insa si cazuri de springari atipici, precum Anghel Purcarin, cercetat in prezent pentru spargerea a 30 de apartamente doar in cursul acestui an numai in Craiova. El actiona dupa o metoda empirica. Suna sau batea la usa si, daca nu-i raspundea nimeni, se „autoinvita“. Forta usa folosind un soi de ranga, de fapt o unealta de scos cuiele. Purcarin se afla acum in arest, dupa ce politistii de la Sectia 5 Craiova au reusit sa-l identifice si sa-l prinda.


Sfaturi utile


Dotati-va usa de acces in locuinta cu doua incuietori, având sisteme de chei diferite si cu lant de siguranta; Intariti-va tocul usii in zona incuietorilor cu o armatura metalica; Evitati sa lasati bilete in usa atunci când nu sunteti acasa; Manifestati prudenta fata de comerciantii care va suna la usa, oricât de tentante le sunt ofertele si in nici un caz nu le permiteti accesul in casa; In cazul schimbului de locuinta sau daca ati pierdut o cheie, inlocuiti imediat sistemul de inchidere; Asigurati un iluminat corespunzator in jurul locuintei, deosebit de utila fiind montarea unui interfon; Educati copiii sa nu deschida persoanelor necunoscute, chiar daca spun ca sunt trimise de dumneavoastra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU