18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectia in constructii ameninta primaria

Inspectia in constructii ameninta primaria

Functionarii publici vor fi controlati cu atentie, in luna august, de inspectorii din cadrul ISC Dolj, in privinta actiunilor de sanctionare a asociatiilor unde s-au identificat acoperisuri ilegale. Daca se va descoperi ca nu si-au facut treaba, acestia ar putea fi la rândul lor amendati.


Serviciul Disciplina in Constructii, din cadrul Primariei Craiova, a fost tras de urechi de conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Dolj, pentru neimplicarea in problema acoperisurilor ilegale, dupa ce in urma cu doua luni s-a constatat ca nu avea o inventariere clara a acestora. Pentru a fi siguri ca astfel de situatii nu se vor repeta, desi exista un precedent, inspectoratul a decis sa ii controleze la rândul sau pe functionarii publici daca isi indeplinesc obligatiile de serviciu. „Le-am spus ca trebuie sa faca verificari pentru identificarea acoperisurilor care nu au fost ridicate asa cum trebuie, conform Legii nr. 50/1991 republicata. Cel mai probabil, in luna august vom trece pe la primarie sa vedem daca si-au facut treaba, in caz negativ putând sa le aplicam chiar sanctiuni“, a spus Gheorghe Enescu, director ISC Dolj.


Pe de alta parte, Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii, a declarat ca inventarierea acoperisurilor a fost de mult incheiata: „Le-am dat termen, pâna pe 28 august, sa intre in legalitate. Cei in cauza trebuie sa obtina insa mai intâi expertiza tehnica, dupa care pot veni la primarie sa demareze actiunea de autorizare. S-a decis obligativitatea detinerii expertizei, pentru a garanta ca acoperisul este in siguranta si nu prezinta pericol. Cei care nu au aceasta evaluare vor fi obligati sa desfiinteze constructia“.


Functionarii publici au lasat-o insa mai moale, desi in urma cu doua luni declarau ca asociatiile vor fi sanctionate cu amenda maxima de un miliard de lei. Fiind vorba de un numar impresionant de acoperisuri, edilii locali au decis sa fie mai ingaduitori si sa aplice amenzi doar la câteva asociatii, pentru a demonstra ca nu e de glumit. „Normal trebuia sa ii amendeze pe toti, insa nu stiu ce au facut ei. In principiu, nu se merge insa pe sanctiune, ci pe prevenirea ridicarii de constructii ilegale. Daca situatia persista de ceva timp putem spune ca sunt incurajate constructiile ilegale“, a incheiat Enescu.


Demolarile merg anevoios


Precum ciupercile dupa ploaie apar in Craiova si restul constructiilor ilegale, cel putin asa au constatat, in ultima luna, functionarii Serviciului Disciplina in Constructii. Dupa ce acestia au impartit in dreapta si in stânga somatii, si-au dat seama ca nu pot face fata la demolarea constructiilor ridicate fara autorizatii. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, demolarile merg anevoios, in timp ce craiovenii continua sa construiasca ilegal. Din acest motiv, angajatii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, care realizeaza aceasta activitate, au programari pentru câteva saptamâni in avans. „Dupa ce trimit somatie, fac un referat de constatare a ilegalitatii pe care il inainteaza Oficiului Juridic pentru viza de legalitate, dupa care este emisa o dispozitie de primar pentru demolare. In cazul in care constructia este data jos pe banii nostri, trecem la aplicarea de amenzi care variaza intre zece milioane si un miliard de lei“, a precizat vicele Nedelescu.


Saptamâna viitoare, angajatii regiei vor actiona in cartierul Cornitoiu, pentru a demola noua garaje ilegale. Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii, a declarat ca in aceasta zona primaria vrea sa amenajeze un loc de joaca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU