22.6 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul plateste factura la intretinere

Statul plateste factura la intretinere

Statul ar putea acoperi, sub forma de subventie, intre 10 si 90% din valoarea facturilor de energie termica ale populatiei, in functie de venituri si de pretul local de referinta, a declarat secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Nicu Teoader, pentru NewsIn. „Ministerul Muncii lucreaza in prezent la o ordonanta de urgenta cu privire la subventiile pentru energia termica ce vor fi acordate populatiei. S-a stabilit ca acestea vor fi intre 10 si 90% din factura de energie termica si se vor da in functie de veniturile persoanelor respective, dar si in functie de pretul agentului termic din localitatea respectiva“, a spus secretarul de stat pentru comunitatile locale din MAI, care a participat la discutiile recente de la Ministerul Muncii. Toader sustine ca exista doua proiecte de ordonanta de urgenta in acest sens. Primul este elaborat de MAI si prevede anularea pretului national de referinta la energia termica si subventionarea producatorilor cu pâna la 45% din valoarea combustibilului achizitionat. Al doilea proiect, care se refera la subventionarea populatiei pentru plata facturilor, este elaborat de Ministerul Muncii.


Tarife mai mari cu 5-6%


Tarifele la energia termica vor creste in medie cu 5-6% de la 1 august daca autoritatile vor reusi sa finalizeze ordonanta de urgenta care prevede acordarea unei subventii de 45% din pretul combustibilului achizitionat de producatori si inlocuirea pretului national de referinta cu preturi locale. „Incercam ca de la 1 august sa trecem la preturi locale de referinta la energia termica. Trebuie sa definitivam proiectul de ordonanta de urgenta ca sa fie rapid adoptat in sedinta de guvern de saptamâna viitoare. Dupa aceea, ar trebui ca pâna la 1 septembrie sa fie elaborate normele de aplicare ale respectivei ordonante“, au declarat agentiei NewsIn reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei.


Potrivit acestora, normele metodologice de aplicare a acestei ordonante de urgenta va trebui elaborate de catre Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, ANRE precum si de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS