16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea, incalcata la centru

Legea, incalcata la centru

Craiovenii mai au de infruntat luni bune teama de a nu cadea prada santierului pe care autoritatile il privesc cu dezinteres. Desi sunt pânditi de pericole la tot pasul, oamenii sunt indemnati in continuare sa traverseze zonele neprotejate ale santierului, in vreme ce institutiile de control intorc legile pe fetele care le scutesc de implicare.


Sa circuli prin centrul Baniei moderne prin santuri si printre pichamere, pe muchia unui pavaj gata sa se surpe, pe podete improvizate din bucati de tabla si beton, ori pe lânga sârmele din garduri gata sa-ti agate hainele a devenit obisnuinta pentru fiecare craiovean. Schimbarile in bine asteptate de opinia publica sunt de fapt transformari in mai rau, in fiecare zi aparând noi fisuri in imprejmuirea santierului si chiar noi poteci in moloz. Saptamâna trecuta am incercat sa descoperim macar un gram de raspundere printre factorii a caror competenta am considerat ca ar putea avea tangenta cu securitatea oamenilor in situatia efectuarii unor lucrari de constructii. Am fost mânati de la Ana la Caiafa pe diagonalele unui poligon neregulat, iar institutiile in care ne puneam cea mai mare speranta – Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si Primaria Craiova – au fost si transante in explicatii, când ne-au lamurit ca nu au nici o implicare in controlul organizarii de santier. Inspectorul teritorial al ISC, Gheorghe Enescu: „Sa fie bine inteles: inspectoratul nu actioneaza decât in temeiul unor legi. Ei bine, aceste legi nu ne dau voie sa-i tragem de mâneca pe constructori. Vedeti ca sunt altii competenti sa controleze“. Enescu mentionase Legea nr. 50/1991, republicata, a autorizarii in constructii, si Legea nr. 10/1995, a calitatii in constructii. Colegul sau de breasla Gheorghe Daici, sef al Serviciului disciplina in constructii din Primaria Craiova, a declarat: „Noi verificam numai respectarea autorizatiei de construire“.


ISC, in eroare


Legea nr. 50/1991 stabileste modalitatile si conditiile de autorizare in constructiile de orice categorie, specificând, intre altele: „Autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, si functionarea constructiilor“. Autorizatia se emite, se arata in aceeasi lege, pentru orice amenajare a spatiilor publice, inclusiv pentru amenajari de parcuri, mobilier urban si spatii verzi. La art. 29, legea mai spune ca ISC exercita controlul, in numele statului, in „amenajarea teritoriului, urbanism si executarea lucrarilor de constructii“. Mai departe, una dintre atributiile ISC este, conform regulamentului de functionare, exercitarea controlului statului „privind respectarea reglementarilor in vigoare in domeniul calitatii in constructii, in toate componentele sistemului calitatii in constructii si in toate etapele: conceptie, proiectare, executie, urmarirea comportarii in exploatare, postutilizare, indiferent de forma de proprietate sau de sursa de investitii“. Cum in etapa de proiectare este inclus si planul de organizare de santier, dupa cum au declarat specialistii Primariei Craiova si cei ai Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj, rezulta ca una dintre sarcinile pentru care inspectorii ISC sunt platiti este de a verifica tocmai organizarea de santier. Insa, potrivit inspectorului-sef al ISC, Gheorghe Enescu, ceea ce se intâmpla acum in centrul orasului nu ar intra sub incidenta Legii nr. 50! Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj, a confirmat ca, indiferent ce titulatura poarta „produsul“ final, lucrarile aferente investitiei din centru se incadreaza in prevederile Legii nr. 50: „Poate fi amenajare, dar, odata ce nu se poate face decât cu autorizatie de construire, este un obiectiv sub incidenta Legii nr. 50“. In aceeasi ordine de idei, Directia de urbanism a Primariei Craiova, prin Serviciul disciplina in constructii, are obligatia de a verifica respectarea documentatiilor din acordul unic anexat autorizatiei de construire emisa chiar de directie, in care ar trebui sa se regaseasca inclusiv planul organizarii de santier. Reprezentantii municipalitatii considera insa ca nu sta in competentele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII