16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSantierul din Banie, pericol public

Santierul din Banie, pericol public

Constructorii din centru ii sfideaza pe contribuabilii care-i platesc, pregatindu-le treceri prin santier cu capcane la tot pasul. Institutiile de control platite din bani publici vad, dar tac, sustinând ca n-au ce face.


Organizarea de santier din mijlocul orasului este cu fiecare zi mai dezlânata, scotând la iveala dezinteresul pe care-l manifesta atât constructorii, cât si organele abilitate sa ia masuri pentru respectarea normativelor in vigoare.


Intersectia strazilor Lipscani, Unirii si Madona Dudu a devenit in ultima saptamâna pericol public, pe zeci de metri de limita a santierului nemaiexistând nici un soi de protectie, firavele table amplasate initial disparând probabil in alte locuri, considerate mai periculoase. Asta in ciuda faptului ca normele specifice de securitate si de protectie a muncii prevad, intre altele, incercuirea santierului cu gard continuu. Reprezentantii Primariei Craiova, beneficiarul lucrarii, se marginesc la a-si exprima din când in când nemultumirea fata de aceste aspecte si la a transmite adrese de avertisment catre contractorul UTI International si subcontractorii SCT Bucuresti si SC Domarcons. Si primarul Antonie Solomon, dar si viceprimarul Gheorghe Nedelescu au recunoscut neregulile organizarii de santier. Solomon a declarat ieri, imediat dupa intâlnirea cu sefii unitatilor mentionate, ca asteapta o schimbare in bine. „Am vorbit si cu Toma (de la UTI – n.r.), si cu Coman (SCT – n.r.). Au promis ca lucrurile se vor ameliora“, a spus Solomon. Declaratiile celor numiti de primar se lasa insa asteptate, nici ei, dar nici subalternii lor nedorind sa-si exprime un punct de vedere.


Inspectoratele, paralizate


Inspectorul teritorial al Inspectoratului de Stat in Constructii, Gheorghe Enescu, ne-a lamurit care este implicarea sa in remedierea neregulilor din santierul centrului: nici una. „Sa fie bine inteles: inspectoratul nu actioneaza decât in temeiul unor legi. Ei bine, aceste legi nu ne dau voie sa-i tragem de mâneca pe constructori. Noi ii verificam pe cei care au eliberat autorizatiile de construire. Nu mai e ca pe vremea lui Ceausescu, nu ne mai putem implica. Vedeti ca sunt altii competenti sa controleze“, a declarat Enescu, facând trimitere la trei acte normative si la inspectoratele de munca si de politie. Un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj a afirmat ca, intr-adevar, ITM face niste verificari, dar numai dupa un grafic intocmit pe societati si nu pe momentul deschiderii santierului. El a precizat ca firmele care lucreaza in centru sunt incluse in graficul pe trimestrul III si ca persoana care se ocupa este in concediu. Si asa insa a mai spus functionarul ITM, institutia nu face altceva decât sa solicite si sa inregistreze niste planuri de securitate a muncii, nu si sa amendeze lipsa gardului, de pilda. Celalalt Enescu sef de inspectorat, Georgel, de la politie, a declarat ca ordinea publica si domeniul infractional nu au legatura cu gardul lipsa al firmelor UTI, SCT sau Domarcons: „De unde pâna unde politia doljeana ii poate sanctiona pe constructori pentru astfel de abateri, daca acestea sunt abateri de la normativele specifice, cum spuneti? Mai are sa vina cineva sa ne spuna ca suntem obligati sa facem curatenie prin oras. Hai, ca asta e buna!“.


Seful Serviciului disciplina in constructii din cadrul Primariei Craiova, Gheorghe Daici, a sustinut ca nici inspectorii sai nu sunt indreptatiti sa constate eventualele incalcari ale normativului in organizarea de santier: „Noi verificam respectarea autorizatiei de construire, nu avem treaba cum isi deseneaza si isi intretin ei santierul“. Asa incât craiovenii n-au decât sa topaie prin santier, fiindca nimeni nu poate sau nu vrea sa-i traga la raspundere pe constructori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU