19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBataie pe aparatele de aer conditionat

Bataie pe aparatele de aer conditionat

Canicula din ultima vreme le da bataie de cap craiovenilor care s-au trezit peste noapte fara aparare in fata temperaturilor foarte ridicate. Varianta salvatoare este pentru unii aparatul de aer conditionat. Pentru altii… ventilatorul, al carui pret variaza intre 50 si 150 RON.


Temperaturile ridicate din ultimele zile i-au scos pe craioveni din apartamente si le-au indreptat pasii spre magazinele de electrocasnice. Intrucât cererea pentru aparatele de aer conditionat a crescut foarte mult, cumparatorii trebuie sa astepte câteva zile pâna la instalarea acestora. „Anul acesta, cererea pentru aparate de aer conditionat a crescut o data cu aparitia caniculei. De aceea, cei interesati sa-si climatizeze locuinta trebuie sa astepte câteva zile pâna li se instaleaza aparatele. Daca ar fi cumparat la inceputul verii nu ar fi fost nevoiti sa astepte“, a declarat directorul unui magazin in care se comercializeaza aceste produse.


Afirmatia este sustinuta si de reprezentantii firmelor care instaleaza si ofera service pentru aparatele de aer conditionat. „In perioada asta montam cam sase-opt aparate pe zi. Astfel, din momentul in care si-a achizitionat aparatul si pâna la instalare, clientul poate astepta de la 24 de ore pâna la zece zile“, a declarat Cezar Petrescu, directorul firmei Megastar.


Costurile aparatelor de aer conditionat


In Craiova, aparatele de aer conditionat se comercializeaza la preturi cuprinse intre aproximativ 850 si 2.500 RON. Unele magazine ofera chiar posibilitatea achizitionarii lor in rate (aproximativ 30 RON/luna, pe o perioada de patru-cinci ani). Inainte de a scoate banii din buzunar, craiovenii ar trebui insa sa afle daca in pretul produsului este inclusa si montarea, si daca da, ce alte cheltuieli trebuie facute. „Instalarea este gratuita pentru o distanta intre unitatea exterioara si cea interioara de pâna la trei metri. Clientul trebuie insa sa achite suportul pe care se instaleaza unitatea exterioara (aproximativ 40 RON)“, a spus Marius Calin, seful magazinului Rombiz.


Daca montarea nu e gratuita, reprezentantii magazinelor ii indruma pe craioveni catre unitatile de service, care instaleaza aparatele contra cost. „Costul instalarii aparatelor de aer conditionat porneste de la 150 RON. O data instalat sistemul, lucrarile de intretinere (lucrari de curatare a filtrelor, degresare, completare cu freon) se executa o data pe an si costa aproximativ 50 RON“, a spus Cezar Petrescu.


Alegerea aparatelor de aer conditionat


Aparatul de aer conditionat trebuie sa controleze temperatura si umiditatea si sa filtreze aerul dintr-un spatiu inchis. Principala caracteristica a aparatelor de aer conditionat este puterea de racire (BTU). Astfel, cei interesati de achizitionarea unui sistem de climatizare trebuie sa-l aleaga in functie de marimea camerei in care urmeaza sa actioneze (o capacitate prea mica nu ofera conditiile optime, una prea mare duce la o racire intr-un timp foarte scurt si astfel aparatul se va opri fara a indeplini si functiile de dezumidificare si filtrare a aerului). Persoanele pe care le deranjeaza curentul ar trebui sa cumpere aparate mai mari, care vor asigura necesarul maxim al incaperii la turatie medie a aparatului.


Mai trebuie luate in considerare zgomotul in functionare, consumul de curent, capacitatea de a fi programat, de a dezumidifica si de a ventila. Cei interesati sa cumpere un astfel de aparat primesc insa sfaturile necesare in magazinele care le comercializeaza.


Aparatul de aer conditionat, centrala de apartament?


In magazine exista aparate cu diverse functii, unele numai pentru racire, altele cu dubla functie (racire si incalzire). „Aparatul de aer conditionat nu tine insa loc de centrala termica pe timpul iernii, ci ofera un surplus de caldura“, a declarat Marius Calin. Aceste lucru se datoreaza faptului ca aparatele nu functioneaza decât pâna la temperaturi de -5 grade Celsius (cele cu pompa de caldura), respectiv -15 grade Celsius (cele cu inverter).


Aparatele cel mai des folosite sunt cele din doua componente (splituri): una exterioara si una interioara. Persoanele care doresc aer conditionat in mai multe camere pot lua un corp exterior si mai multe interioare. In incaperile inalte de peste trei metri, caz in care se poate amenaja un tavan fals, se pot folosi aparate dintr-o treapta superioara – „ductibile“ – care permit transportul aerului in tavanul fals.


Recomandari


BTU 7.000 9.000 12.000 14.000 18.000


Suprafata (mp) 12 – 24 18 – 30 24 – 40 28 – 46 40 – 67

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS