13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDispar constructorii mincinosi

Dispar constructorii mincinosi

Vin vremuri grele pentru firmele care opereaza in domeniul constructiilor. In curând, toti antreprenorii din domeniu, dar si cei din domeniile conexe, cum ar fi fabricantii de materiale, va trebui sa se alinieze la directivele UE. Specialistii din piata apreciaza ca multe firme nu vor face fata conditiilor si concurentei si vor disparea.


Una dintre reglementarile in domeniu a fost propusa de Patronatul Societatilor de Constructii (PSC) si prevede introducerea printr-un proiect legislativ a unor certificate de calificare profesionala in domeniu. Acesta va conditiona, printre altele, si accesul oricarei firme la banii statului. Potrivit notei de fundamentare, o astfel de lege este necesara pentru alinierea la directivele europene in domeniu. In mare, legislatia care va fi introdusa stabileste criterii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele. De asemenea, in viitor, firmele va trebui sa se inscrie intr-un registru profesional al intreprinderilor din constructii, care va fi tinut de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Inscrierea la Oficiul Registrului Comertului va fi conditionata de prezenta in acest registru si va asigura dreptul de a opera pe piata in domenii bine precizate, cum ar fi lucrari de drumuri, constructii imobile, instalatii, amenajari interioare si lucrari de o anumita marime. Pentru inceput, inscrierea in acest registru se va face in baza declaratiilor pe proprie raspundere si angajamentelor asumate (privind structura organizatorica, tehnologii folosite si modul de asigurare a calitatii). Daca acestea nu sunt respectate in termen de un an, firmele vor fi radiate automat din ORC. De asemenea, la achizitiile publice, autoritatile se vor orienta dupa certificate de buna purtare acordate firmelor (in urma unui audit). Acest certificat nu va putea fi acordat firmelor aflate in lichidare, faliment, urmarire judiciara, cu datorii la bugetul de stat sau ai caror administratori au fost condamnati pentru greseli profesionale, coruptie sau frauda. Firma va fi certificata si pentru performantele economice, aplicarea standardului de calitate ISO 9000 si calificarea personalului.


40% dintre producatorii de materiale vor disparea


O prevedere asemanatoare li se va aplica si producatorilor de materiale de constructii. In România, exista in prezent circa 2.000 de fabrici care „arunca“ pe piata mii de tone de produse folosite in constructii. Specialistii apreciaza insa ca multe dintre ele nu sunt pregatite sa functioneze si la standardele impuse de UE, 40% dintre firme fiind amenintate cu disparitia. Firmele românesti trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii. Acestea sunt necesare nu numai pentru exporturi, dar si pentru a vinde produse pe piata interna. Standardele UE cuprind 531 de parametri tehnici pe care trebuie sa ii respecte cele 116 familii de produse. Pâna in prezent, nu s-a reusit sa se aduca la acelasi numitor decât 155 de parametri, afirma specialistii in domeniu. Firmele care doresc sa isi ateste produsele trebuie verificate de organisme special infiintate, doar 16 la numar la ora actuala. Numarul acestor organisme este insa insuficient in comparatie cu cel al societatilor care activeaza in domeniu. In aceste conditii, fiecare judet ar trebui sa aiba cel putin un institut de testare, situatie care nu exista insa acum. Daca, prin absurd, toate cele 2.000 de firme s-ar hotari sa-si ateste produsele, in timpul ramas pâna la aderare ar fi practic imposibil, astfel incât o mare parte dintre societati ar trebui sa-si inchida portile. In legatura cu aceasta problema, reprezentantii firmelor care activeaza pe piata sustin ca este posibil ca preturile sa creasca din cauza noilor reglementari. „Teoretic, preturile ar trebui sa creasca. Orice certificare include si costuri suplimentare, care trebuie recuperate de undeva. S-ar putea insa ca pe piata sa intre firme straine care vor practica preturi accesibile, pentru a cuceri clientii“, a precizat Radu Hurezeanu, patron al unui depozit de materiale de constructii. „Eu cred ca vor fi produse mai bune, mai sigure, dar cu costuri mai mari. Din pacate, foarte putine dintre ele vor fi românesti, pentru ca producatorii autohtoni s-au trezit prea târziu ca trebuie sa fie atestati. In ceea ce priveste antreprenorii, este bine ca se face o selectie. Poate asa vor disparea firmele de apartament, care câstiga contracte de zeci de miliarde de lei din banii publici pe baza relatiilor“, a spus, la rândul sau, alt patron care activeaza in domeniul constructiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS