13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFPP-ul lui Dinel, incoltit de fisc

FPP-ul lui Dinel, incoltit de fisc

Suma calculata de inspectori provine din dobânzile si penalitatile calculate de inspectori la valoarea activelor si pasivelor preluate de FPP Oltenia de la defuncta RICH BANK.


„Cooperativa de Credit Banca Populara RICH BANK a transferat activele si pasivele catre Asociatia FPP Oltenia, in baza contractului de cesiune nr. 145/13 februarie 2001, fara a fi inregistrat in evidenta financiar-contabila dobânzile si penalitatile in suma totala de 203,3 miliarde de lei. Controlul a procedat la stabilirea unei obligatii principale suplimentare in suma de 50,9 miliarde de lei, pentru care s-au calculat dobânzi in valoare de 63 de miliarde de lei si penalitati de intârziere in cuantum de 11,7 miliarde de lei“, se specifica in decizia de impunere pe care a emis-o Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Verificarile facute de fisc au demarat la solicitarea si in baza unor documente transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Departamentului National Anticoruptie (DNA), care il cerceteaza pe Dinel Staicu in legatura cu fraudarea BIR.


Inginerii financiare cu creditele BIR


Legatura FPP Oltenia cu banii de la BIR este, pe cât de complicata, pe atât de greu de explicat. Asa cum reiese din documentele avute la dispozitie de inspectorii fiscali, povestea a inceput in 1999. Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-octombrie 1999, BIR a cesionat in favoarea societatilor comerciale BDJ SA Aninoasa, JIUL VULCAN SRL, FRIGORIFER SA, ABATOR MOFLENI SA, AVAB SA, MOZAC SRL, AND KRIS SRL, VLADINEX SRL, PRACTICIANUL SRL, PALADINEX SRL si REBEGA CONSULTING – toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu – creante in valoare de circa 87 de miliarde de lei vechi, 537 de marci germane si 920.000 de dolari. Creantele au decurs din contracte de imprumut si din garantiile aferente, in valoare totala de 444 de miliarde de lei vechi. Pe 1 martie 2000, aceste societati si-au cesionat creantele si creditele preluate de la BIR catre Cooperativa de Credit Banca Populara RICH BANK. Un an mai târziu, pe 10 ianuarie 2001, intre RICH BANK si BDJ SA a intervenit o tranzactie de compensare. RICH BANK punea la bataie in aceasta tranzactie suma de 203,3 miliarde de lei vechi, care ar fi provenit dintr-un depozit bancar la BIR in valoare de 11,8 miliarde de lei vechi, la care s-a calculat o dobânda de 4,2 miliarde, precum si dobânzi si penalitati de 8,65% pe zi.


La rândul sau, RICH BANK datora 187,3 miliarde de lei vechi catre BDJ SA, din cesionarea precedenta (conform contractului de pe 1 martie 2000). Prin aceasta inginerie financiara (denumita „tranzactie de compensare“), rezulta o diferenta de numai 16 miliarde de lei vechi pe care BDJ ar mai fi avut-o de incasat de la RICH BANK. Problema a fost rezolvata printr-o noua cesiune, prin care BDJ SA a preluat o (presupusa??) creanta de 16 miliarde de lei vechi pe care RICH BANK ar mai fi avut-o de incasat de la BIR. Din partea BDJ, contractul de cesiune a fost semnat de Dinel Staicu, in calitate de reprezentant al firmei. In urma acestei „compensari“, BDJ devenea creditor al BIR si avea ca sarcina sa se inscrie la masa credala pentru recuperarea celor 16 miliarde.


DGFP Dolj acuza FPP Oltenia de evaziune fiscala


O luna mai târziu de la incheierea acestei tranzactii, pe 13 februarie 2001, societatile controlate de Staicu au incheiat din nou acte de cesiune. De data aceasta, creantele si obligatiile RICH BANK (care a si fost lichidata in cursul aceluiasi an) au fost preluate de Asociatia FPP Oltenia. Conform DGFP Dolj, aceasta din urma nu le-a inregistrat insa in contabilitate, sustragându-se de la plata impozitului pe profit si comitând evaziune fiscala. „In aceste conditii, rezulta ca cesionara Asociatia FPP Oltenia, ca succesoare si beneficiara a lichiditatilor din conturile Cooperativei de Credit Banca Populara RICH BANK, devine de fapt si de drept obligata la plata impozitului pe profit si accesoriilor aferente sustrase de la plata prin lichidarea RICH BANK“, au concluzionat inspectorii fiscali prin decizia de impunere. Ajunse aici, lucrurile se complica din nou, prin binecunoscutele contestatii la control si, mai ales, prin incercarea de a anula in instanta „tranzactia de compensare“. Ar fi interesant de vazut ce se va intâmpla, mai ales ca FPP Oltenia a incercat o data sa anuleze aceasta tranzactie, respinsa de Tribunalul Dolj in iunie 2003, sentinta ramânând definitiva prin neapelare. Dinel Staicu, personajul principal al acestei povesti, nu a fost de gasit pentru un punct de vedere in legatura cu cazul prezentat mai sus. Staicu si-a luat liber dupa ce a fost desemnat presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Societatii de Investitii Financiare (SIF) Oltenia. Adica acolo unde se si stipula intr-unul din contractele de cesiune sa fie folositi banii „tranzactionati“ in acesti ani intre societatile controlate de controversatul om de afaceri craiovean. Deocamdata, Staicu asteapta avizul favorabil al Comisiei Nationale Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a-si lua in primire oficial noile functii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU