18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnati la dusuri reci

Condamnati la dusuri reci

Aproape 3.000 de familii din Calafat se vor spala si in aceasta vara in lighean pentru ca municipalitatea nu isi permite sa produca energie termica in timpul sezonului cald.


Mii de familii din municipiul Calafat sunt nevoite sa suporte in fiecare an temperaturile ridicate din timpul verii, fara un strop de apa calda la robinet. Situatia locuitorilor din Calafat este generata de faptul ca municipiul nu beneficiaza de un sistem de cogenerare, adica producerea de energie termica folosind energie electrica.


Din spusele vicepresedintelui CJ Dolj, Constantin Dascalu, in Calafat se produce pe timp de iarna cea mai scumpa energie termica din România. „In prezent, centrala termica de la Calafat este intr-o mare dificultate. Pe de o parte, reteaua de termoficare este inclusa intr-un program guvernamental de reabilitare pentru ca sistemul invechit face ca aici sa fie produsa cea mai scumpa energie termica din România, iar, pe de alta parte, autoritatile trebuie sa asigure combustibilul necesar pentru iarna viitoare, insa nu sunt bani“, a precizat Constantin Dascalu.


Conform spuselor acestuia, autoritatile locale din Calafat au in acest moment doua posibilitati pentru a face rost de bani pentru combustibil. Primaria poate contracta un credit cu garantii guvernamentale in valoare de 80 de miliarde de lei pentru achizitionarea combustibilului sau poate obtine banii din fondul de rezerva al guvernului, solutie pentru care ar fi nevoie de o hotarâre de guvern.


Gigacaloria, de trei ori mai scumpa decât in Craiova


Pretul gigacaloriei destinate populatiei din Calafat este de aproape patru milioane de lei vechi, adica de peste trei ori mai mult fata de pretul de 1,2 milioane de lei vechi platit de craioveni. Pentru ca pe timp de vara pretul gigacaloriei ar ajunge la cote astronomice, autoritatile locale au decis sistarea furnizarii de apa calda.


Calafetenii spera ca in viitor situatia sa se reglementeze. Reteaua de termoficare a municipiului a fost inclusa intr-un program guvernamental de reabilitare, iar printr-o hotarâre de guvern primaria a primit deja aproape 13 miliarde de lei pentru demararea lucrarilor. „Pe timp de iarna producem si apa calda, si caldura, in acelasi timp, si de aceea costurile sunt mai mici, insa in timpul verii, pretul la apa calda ar fi foarte mare. O data cu reabilitarea retelei de termoficare, se va rezolva una dintre cele mai mari probleme ale orasului pentru ca va scadea foarte mult pretul la caldura“, a declarat viceprimarul Calafatului, Dorinel Traistaru.


Potrivit autoritatilor judetene, guvernul va trebui sa aloce pentru continuarea lucrarilor de reabilitare in 2007 alte 19 miliarde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS