10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIranienii, innebuniti dupa folclorul românesc

Iranienii, innebuniti dupa folclorul românesc

Muzica traditionala româneasca este apreciata si peste hotare. „Sârba pe loc“ cântata de corul Filarmonicii „Oltenia“ intr-un concert sustinut la Teheran a ridicat in picioare o sala intreaga de iranieni.


In perioada 14-23 ianuarie a acestui an un grup coral al Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova a participat la Festivalul Fadjir din Iran, in urma unei invitatii adresate de Centrul Muzical din Teheran. „Festivalul sarbatorea 27 de ani de la Revolutia Islamica si a avut invitati artisti din Germania, Olanda, Turcia, Italia, Rusia. In total au participat 20 de tari“, a precizat Radu Jianu, consultant artistic la filarmonicii din Craiova.


„Sârba pe loc“ are fani iranieni


Oltenii au sustinut cinci concerte dintre care ultimul a avut loc chiar la Gala festivalului. Pe lânga 11 piese românesti (prelucrari din melodii populare si colinde), corul Filarmonicii „Oltenia“ (reprezentantii României la festival) a mai interpretat si doua lucrari iraniene. Piesele iraniene le-au fost trimise oltenilor in primele zile ale lunii ianuarie, motiv pentru care acestia au avut foarte putin timp la dispozitie pentru a le pregati.


„Nu aveam si traducerea versurilor, asa ca doar intuiam ceea ce putea sa insemne. O piesa avea caracter patriotic, iar cealalta religios“, a afirmat dirijorul Edward Man. Publicul iranian s-a aratat foarte incântat de prestatia artistilor români, motiv pentru care corul Filarmonicii „Oltenia“ a fost ales sa concerteze si la Gala Festivalului.


Acestia trebuia sa concerteze alaturi de corul din Teheran, fiecare grup avea planificat sa cânte câte doua piese, dar pentru ca iranienii au plusat cu o melodie, nici românii nu au vrut sa fie mai prejos. „Exact la intrarea in scena am decis sa ne marim repertoriul cu inca o piesa“, a spus Edward Man. Dirijorul a tinut totusi sa precizeze ca de obicei celelalte spectacole sunt planificate in detaliu si nu este loc de astfel de decizii spontane. Si se pare ca tocmai piesa pe care oltenii s-au hotarât in ultima clipa s-o includa in repertoriu a avut un succes imens la public. O sala intreaga s-a ridicat in picioare când artistii filarmonicii craiovene au cântat „Sârba pe loc“.


Reguli stricte de conduita


„Ultimul concert, cel sustinut la Gala festivalului a fost cel mai bun in relatia cu publicul“, a afirmat Edward Man. De asemenea, dirijorul a precizat ca iranienii sunt mari consumatori de muzica si acorda o mare importanta unor astfel de festivaluri. „Am participat la un concert care a tinut pâna la 1.00 noaptea si nimeni nu parea impacientat ca a doua zi trebuia sa mearga la lucru“, a spus Radu Jianu. Bineinteles ca o data ajunsi pe tarâmul iranian oltenii s-au vazut nevoiti sa se supuna regulilor musulmane. „Pentru ca printre spectatorii din sala se numarau si oficialitati, inainte de ultimul concert ni s-a reamintit ca femeilor nu li se permite sa apara cu capul neacoperit pe scena. Basmaua trebuia sa acopere si fruntea“, a afirmat Edward Man. Filarmonica „Oltenia“ mai participase si anii precedenti la festivalul de muzica din Teheran si nimeni nu va fi surprins daca vor fi invitati si anul viitor.


Oltenii se infratesc cu iranienii


Gheorghe Daniliuc, directorul administrativ al Filarmonicii „Oltenia“, a dezvaluit ca a primit o propunere de infratire a provinciei Kerman cu judetul Dolj. Propunerea a venit din partea guvernatorului respectivei provincii, iar ambasadorul României in Teheran, Mircea Has, a inceput deja demersul juridic. „I-am transmis deja presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, toate acestea“, a afirmat Gheorghe Daniliuc. Iranienii din regiunea Kerman sunt interesati sa dezvolte relatii economice, comerciale si culturale cu Doljul.


Ultimul concert, cel sustinut la Gala festivalului, a fost cel mai bun in relatia cu publicul“.


Edward Man

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS