12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiu national pentru un eseu despre abandonul scolar

Premiu national pentru un eseu despre abandonul scolar

Sute de elevi gorjeni abandoneaza scoala in fiecare an. Eleva Andreea Medar a câstigat concursul national de eseuri „Drepturile copilului“ scriind despre drama unei fete, nevoita sa renunte la scoala din cauza saraciei.


„Dreptul la copilarie“ este numele eseului cu care o eleva din Târgu Jiu a câstigat un concurs national organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Andreea Medar, eleva in clasa a IX-a la Liceul de Arta si Muzica „Cornea Brailoiu“ din Târgu Jiu, a fost si cea mai tânara finalista. Aceasta a scris povestea unei fete care, având o mama pensionara pe caz de boala si un tata nevoit sa munceasca in doua schimburi, a renuntat in cele din urma la scoala, dupa decesul mamei.


„Fata despre care vorbesc in eseu nu exista in realitate, ea reprezinta insa imaginea tuturor copiilor neputinciosi material pe care i-am cunoscut“, spune Andreea Medar. Copiii despre care a scris Andreea sunt foarte multi in Gorj. Sute de elevi abandoneaza scoala in fiecare an. Potrivit unei statistici prezentate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Gorj, in anul scolar 2004-2005 au abandonat scoala 196 de elevi de gimnaziu si 407 elevi de liceu. Cei mai multi, din cauza saraciei sau a problemelor familiale.


Intrebari fara raspuns


Eseul Andreei Medar se incheie cu mai multe intrebari la care autoritatile locale nu au raspunsuri. „De ce exista discriminare intre elevii de la tara si cei de la oras? Este normal sa paraseasca scoala doar pentru a nu ajunge muritoare de foame? De ce a trebuit sa traverseze in fiecare noapte, singura, dealul nesfârsit catre casa?“, sunt doar câteva dintre intrebarile Andreei.


Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, a incercat sa-i dea un raspuns de genul „Pe viitor, trebuie sa ne implicam mai mult…“, dar care nu a convins pe nimeni. „Toti ii compatimesc pe acesti copii nevinovati, dar cine ii ajuta?“, este alta intrebare, retorica, a Andreei.


Tânara câstigatoare va avea insa prilejul de a vedea o alta lume, primind drept premiu o excursie la Strasbourg si o camera foto. Eleva de clasa a noua va fi premiata si de consiliul judetean cu 500 de lei noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII