18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile doljene pun biciul pe antreprenori

Autoritatile doljene pun biciul pe antreprenori

Anul trecut s-a dovedit a fi nefast pentru primarii care au câstigat proiecte finantate prin Proiectul de Dezvoltare Rurala. Din cele 19 proiecte derulate in Dolj, doar trei au fost receptionate pâna acum.


Intârzierile inregistrate in executie au determinat autoritatile doljene sa strânga la aceeasi masa atât antreprenorii si proiectantii, cât si autoritatile contractante, adica edilii din comunele implicate, pentru a gasi solutii. Intâlnirea, la care vor participa si reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii, are ca scop stabilirea unor masuri care sa asigure finalizarea lucrarilor pâna cel târziu la sfârsitul lunii mai a acestui an.


In opinia Sorinei Georgescu, coordonator al Unitatii de Implementare a Procedurilor Dolj, respectarea acestui termen este necesara pentru a permite derularea celui de-al doilea subproiect câstigat de fiecare dintre cele 16 comune. „Noi dorim ca in luna mai sa fie finalizate lucrarile pentru primul subproiect pentru ca trebuie incepute lucrarile pentru al doilea subproiect câstigat de primari si este destul de greu ca intr-o comuna sa fie derulate doua lucrari in acelasi timp“, a afirmat Sorina Georgescu.


Trei proiecte finalizate in 2005


In 2005, dintre cele 19 localitati care au câstigat proiecte prin PDR, doar in trei au fost receptionate lucrarile – Ostroveni, Amarastii de Sus si Piscu Vechi. In celelalte 16 comune doljene unde fusesera câstigate proiecte de reabilitare de drumuri sau alimentare cu apa, lucrarile au fost executate intr-un procent foarte mic.


Cauzele invocate cel mai adesea de constructori pentru nerespectarea termenelor de finalizare au fost calitatea proasta a proiectarii, calamitatile din 2005 sau nerespectarea partii contractuale de catre comunitatea locala.


Motive care nu explica, desigur, cele patru rapoarte de neconformitate intocmite de dirigintii de santier pentru neindeplinirea unor standarde in executie, precum grosimea tevilor de distributie, in cazul alimentarii cu apa din comuna Caraula, nerespectarea grosimii stratului, in cazul reabilitarii de drumuri, sau folosirea unor materiale de proasta calitate.


Firmele neserioase nu vor fi primite la licitatii


Autoritatile doljene nu par insa prea impresionate de nemultumirile antreprenorilor care nu si-au respectat partea de contract. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca firmele care vor dovedi ca nu sunt serioase nu vor mai avea acces la licitatiile din Dolj.


„Scopul intâlnirii dintre toti cei implicati in derularea acestor proiecte este acela de a trage un semnal de alarma catre constructor, dar si catre primari, care au datoria de a urmari lucrarile. Vrem sa le spunem ca cine nu respecta proiectul, in afara de faptul ca il vom urmari in justitie, nu va mai avea ce cauta la licitatiile din Dolj, va fi trecut pe o lista neagra“, a spus Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS