22.6 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul laptelui praf

Scandalul laptelui praf

Numarul bebelusilor care beneficiaza de lapte praf gratuit a scazut cu 20% de la 1 ianuarie in judetul Dolj, din cauza unor interpretari dupa ureche a legislatiei in vigoare.


In ultimele zile tot mai multi parinti au sesizat la redactie faptul ca bebelusii lor nu mai beneficiaza de lapte praf gratuit. Oamenii sustin ca au aflat acest lucru de la medicul de familie, care le-a explicat ca s-a modificat legislatia, insa explicatiile medicilor nu i-au lamurit suficient. „Nora mea a nascut in urma cu o luna si jumatate si de la Maternitatea Spitalului din Craiova i s-a spus ca nu poate sa-si hraneasca la sân copilul, pentru ca nu are suficient lapte, dar ca poate sa mearga la un medic pediatru de la Calafat, unde locuieste, ca sa fie luata in evidenta pentru acordarea de lapte praf. Zilele trecute nora mea s-a dus sa ia laptele praf pentru luna ianuarie si medicul pediatru i-a spus ca nu mai beneficiaza, pentru ca s-a schimbat legislatia. M-am gândit ca medicul pediatru ori glumeste, ori nu-si cunoaste prea bine meseria, altfel cum sa spuna ca un copil care nu poate fi alaptat nu poate primi lapte praf daca legea ii permite“, a spus Gheorghe Badoiu, din Calafat.


Cine a modificat listele?


Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj, reprezentantul Ministerului Sanatatii in judet, sustine ca nu s-a modificat legislatia. „Criteriile de acordare a laptelui praf nu s-au modificat, dar medicii au devenit, se pare, selectivi. Au inteles ca laptele praf nu se da decât copiilor care nu iau in greutate sau ale caror mame nu au lapte“, a declarat dr. Stefan Popescu, director adjunct medical al DSP Dolj. Stefan Popescu considera ca medicii de familie au trecut la taierea de pe liste a copiilor care nu se incadreaza in criteriile prevazute de lege pentru a beneficia de lapte praf, dupa ce Directia de Sanatate Publica le-a cerut documente justificative. „Inainte nu era nevoie pentru justificare decât de reteta si parafa. Acum le-am cerut sa ne puna la dispozitie documente justificative. De exemplu, in cazul in care copilul nu ia in greutate timp de doua sau trei luni, medicul de familie trebuie sa ne arate foaia de observatie in care s-a consemnat acest lucru“, a precizat Popescu.


Directorul adjunct al DSP sustine ca acest lucru ar fi dus la scaderea numarului de copii care beneficiaza de lapte praf cu aproximativ 20%, in conditiile in care inainte de 1 ianuarie numai in Craiova erau inregistrati aproximativ 700 de beneficiari. Dr. Popescu a respins categoric ideea ca scaderea numarului de beneficiari ar fi fost determinata de reducerea cantitatii de lapte praf repartizata. „Avem lapte praf suficient pentru a acoperi necesarul pâna la sfirsitul lunii martie“, a motivat el.


Medicii dau vina pe DSP


In replica, medicii de familie sustin ca taierile de pe liste le-ar fi facut chiar DSP Dolj. „De câteva luni, Directia de Sanatate Publica refuza sa acorde lapte praf copiilor ale caror mame nu au lapte sau nu au lapte suficient. Luna trecuta mie mi-au fost taiati de pe liste doi copii, pe motiv ca s-ar fi modificat programul Ministerului Sanatatii prin care se acorda gratuit laptele praf“, a spus dr. Liviu Cristian Geormaneanu, medic primar medicina generala in comuna Cernatesti, judetul Dolj.


Dr. Geormaneanu mai spune ca DSP Dolj nu a cerut documente justificative decât pentru copiii aflati in plasament.


Ce spune legea


Daca in privinta categoriilor de copii care beneficiaza de lapte praf au aparut tot felul de interpretari, poate ar fi mai bine sa apelam la lege, singura care poate sa ofere lamuririle necesare.


Prevederea legala care reglementeaza acordarea laptelui praf gratuit sugarilor este Legea nr. 321/26.06.2001, inca in vigoare, dupa cum au confirmat si reprezentantii DSP Dolj. Potrivit acestei legi, se acorda „lapte praf gratuit formula pentru sugari copiilor cu vârste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS