7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalitatile doljene nu au stema

Localitatile doljene nu au stema

De aproape doi ani, localitatile din Dolj incearca sa-si gaseasca o stema care sa le reprezinte. Doljenii nu prea dau dovada de talent la desen sau de originalitate, alegând modele si elemente specifice care mai de care mai comice.


Doar judetul Dolj si municipiile Bailesti si Calafat au stema, aproximativ 380 de localitati fiind in cautarea unor simboluri care sa le defineasca. Modelele de stema depuse la Comisia Judeteana de Heraldica si Genealogie trebuie sa contina, pe lânga desenul stemei, descrierea acesteia si semnificatiile elementelor alese. „In general, stemele pe care le primim sunt facute de tineri si sunt nostime, la fel ca si explicatiile pe care acestia le dau elementelor alese pentru stema“, a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului si membru al Comisiei Judetene de Heraldica si Genealogie.


Vaca si rosia – simboluri preferate pentru stema


Pentru stemele localitatilor, doljenii au ales doua, trei sau chiar patru elemente reprezentative pe fonduri rosii sau albastre. Cele mai frecvente simboluri sunt vaca, tomatele si spicele de grâu. Astfel, comunele Calopar si Bucovat au ales ca unul dintre semnele de pe stema sa fie vaca, explicatia fiind urmatoarea: „Bovina in culori naturale simbolizeaza vechea traditie a comunelor pentru cresterea bovinelor“. In schimb, pentru localitatile Unirea si Bratovoiesti, tomata este simbolul cel mai important, pentru ca „tomata in culori naturale simbolizeaza traditia cultivarii de legume, comuna fiind recunoscuta pentru abundenta cultivarii de tomate, concordând astfel cu specificul economic al zonei“. De asemenea, unele localitati, cum ar fi comuna Salcuta, si-au ales ca simbol pana, in memoria scriitorilor care s-au nascut pe meleagurile lor. „Nicolaescu Plopsor s-a nascut in Salcuta, fiind o personalitate reprezentativa a acestei localitati. Acest lucru este simbolizat printr-o calimara si o pana de aur“. Alte elemente considerate reprezentative pentru localitatile doljene sunt pepenii, strugurii, pestii sau dalta si ciocanul.


Modele de stema sunt, dar comisia judeteana nu e de gasit


Pentru ca o localitate doljeana sa aiba stema, modelul ales de aceasta trebuie sa fie acceptat de Comisia Judeteana de Heraldica si Genealogie, comisie care nu s-a mai intrunit de foarte mult timp. „Din octombrie 2003, de când a fost infiintata, unii membri au plecat, altii si-au pierdut functiile si trebuie deci schimbata componenta. Ne vin tot felul de modele de stema pe care nu putem nici sa le acceptam, nici sa le respingem deoarece comisia nu s-a mai intrunit de foarte mult timp“, a precizat Dumitru Cernatescu. Pentru ca un model de stema sa fie acceptat, acesta trebuie sa treaca intâi de Comisia Judeteana, apoi de Comisia Zonala de Heraldica si Genealogie, dupa care se intoarce la Comisia Judeteana, unde prefectul judetului si presedintele Consiliului Judetean Dolj propun modelul respectiv spre aprobare Ministerului Administratiei si Internelor. In final, acesta ajunge la guvern, unde printr-o hotarâre se stabileste stema localitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS