19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate10.000 de mineri vor protesta la Bucuresti

10.000 de mineri vor protesta la Bucuresti

Minerii vor protesta pe 25 noiembrie la Bucuresti, cu toate ca Primaria Capitalei nu a autorizat mitingul ortacilor. Liderii minerilor spun ca sunt dispusi sa plateasca amenda prevazuta de lege, pentru ca manifestarea sa aiba loc. Potrivit acestora, la miting vor participa aproximativ 10.000 de mineri din Valea Jiului, Oltenia, Baia Mare. Protestul este organizat de catre Centrala Nationala Miniera din România (CNMR).


Conducerea organizatiei sindicale a solicitat, printr-o adresa, Ministerului Transporturilor 40 de vagoane, pentru deplasarea ortacilor la Bucuresti. Minerii vor marsalui pe urmatorul traseu: Piata Revolutiei – bulevardul Magheru – sediul guvernului.


Liderii sindicali dau asigurari ca nu va fi o noua mineriada


Ortacii solicita elaborarea unei strategii pe termen lung pentru industria miniera, care sa fie aprobata prin lege. Acestia mai cer aplicarea unui program social pentru minerii disponibilizati, cu masuri active de creare a alternativelor economice si de noi locuri de munca.


Anul viitor, la nivelul intregii industrii miniere sunt prevazuti a fi disponibilizati 3.500 de mineri. O alta revendicare a ortacilor este suplimentarea subventiilor acordate de guvern companiilor miniere din Baia Mare, Petrosani si Ploiesti, pentru ca acestea nu acopera necesarul cheltuielilor. Guvernul nu acorda subventii doar in bazinul carbonifer al Olteniei, unde functioneaza trei complexuri energetice, care cuprinde si mai multe unitati miniere, si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).


Viorel Temelescu, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, spune ca bucurestenii nu trebuie sa se teama de mineri: „Nu este o mineriada, asa cum politicienii si alti oameni care mai fac parte din asa-zisele asociatii ale victimelor mineriadelor lasa sa se inteleaga. O sa fie un miting si un mars civilizat, pe acelasi traseu pe care se organizeaza de obicei in Bucuresti marsurile.


Oamenii nu au de ce sa se teama. Noi am mai participat si anul trecut la un miting organizat de Cartel Alfa, iar din cei 11.000 de oameni, 6.000 au fost mineri“. Potrivit liderilor ortacilor, la miting si-au anuntat participarea si alte organizatii sindicale, cum ar fi cea de la Metrorex si chiar cele ale profesorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS