18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenta va avea un crematoriu nou

Spitalul de Urgenta va avea un crematoriu nou

Componenta de mediu este la mare pret in contextul integrarii României in UE. Drept urmare, incepind cu 2007, toate institutiile vor fi nevoite sa respecte normele in vigoare referitoare la acest aspect. Spitalul de Urgenta Craiova trebuie sa inlocuiasca pina in 2008 actualul crematoriu cu unul nepoluant, a carui valoare estimativa se ridica la 700.000 de euro. Noul incinerator, aflat momentan in faza de proiect, va fi si un furnizor de energie electrica si agent termic pentru spital.


Crematoriul Spitalului de Urgenta din Craiova este inclus in programul national de conformare potrivit caruia, pina la sfirsitul anului 2007, trebuie sa indeplineasca conditiile necesare de incinerare. In caz contrar, acesta va fi inchis. Incineratorul cu pricina a fost dat in folosinta o data cu spitalul, in anul 1970, si in prezent nu mai corespunde normelor de mediu in vigoare, fiind o adevarata sursa de poluare. In ciuda acestui fapt, functionarea crematoriului este extrem de necesara pentru neutralizarea deseurilor spitalicesti. „La noi sint cele mai mari cantitati de deseuri, fiindca sintem cel mai mare spital din judet. Introducerea unui incinerator nepoluant este necesara, asa ca exista deja un proiect pentru un alt crematoriu, de putere mult mai mare, care sa deserveasca toate spitalele, laboratoarele si cabinetele medicale din oras si poate chiar din judet“, a declarat Petre Iordache, director administrativ al spitalului. Proiectul este amplu. Pe linga faptul ca ar fi eliminata sursa de poluare, realizarea sa ar fi benefica, deoarece ar fi o sursa de energie electrica si agent termic pentru spital, si implicit ar duce la micsorarea bugetului destinat acestora.


700.000 de euro pentru un mediu nepoluat


Potrivit proiectului, noul incinerator pentru deseurile medicale urmeaza sa fie amplasat in locul celui deja existent. Valoarea estimativa a acestuia este de aproximativ 700.000 de euro. In acest moment, reprezentantii spitalului incearca sa gaseasca sursele de finantare necesare pentru materializarea proiectului. Petre Iordache a afirmat ca a informat deja despre acest proiect si Directia de Sanatate Publica Dolj, si Consiliul Judetean Dolj, care este proprietarul de drept al spitalului. Alt potential mod de finantare este programul de dezvoltare regionala, componenta de mediu, al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala 4 S-V (ADR) OLTENIA. Marilena Bogheanu, director ADR Oltenia, a declarat ca ideea celor de la Spitalul de Urgenta este buna, insa trebuie identificate prioritatile la nivel regional. „Pe linga faptul ca ar produce si agent termic destinat consumului intern al spitalului, incineratorul ar distruge deseurile medicale, care pot genera boli. Realizarea acestui proiect ar duce la rezolvarea unor probleme actuale de mediu“, a adaugat Bogheanu.


Incineratorul de la Segarcea a fost deja inchis


Amenintarea nu planeaza insa numai asupra crematoriului de la Spitalul de Urgenta. Pina in prezent, in judetul Dolj, si alte doua cuptoare pentru incinerarea deseurilor spitalicesti sint in vizorul reprezentantilor Agentiei de Mediu si ai Garzii de Mediu. Astfel, incineratorul de la Segarcea a fost deja inchis, iar cel de la Filiasi are termen limita 31 decembrie 2005. „La nivel national s-a hotarit ca trebuie infiintate incineratoare de capacitate mare, care sa acopere cerintele regionale si care sa fie in conformitate cu normele europene in vigoare“, a declarat Marian Costache, comisar-sef al Garzii de Mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS