10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSomerii din Olt pot deveni inspectori de resurse umane

Somerii din Olt pot deveni inspectori de resurse umane

De la inceputul anului au fost derulate 32 de cursuri de calificare, fiind urmate de 699 de persoane


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt intentioneaza sa organizeze in curind peste zece cursuri de calificare pentru someri: ospatar, lucrator in comert, instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze, zugrav-tapetar-ipsosar si vopsitor, operator introducere validare si procesare date, comunicare in limba engleza, manichiurist si coafor. Acestea vor incepe dupa completarea locurilor.


O premiera o reprezinta cursul de inspector de resurse umane, o meserie care ar trebui sa suscite un interes mare in rindul somerilor. In viitorul apropiat, fiecare firma din tara va trebui sa aiba un angajat cu aceasta calificare, obligatia sa fiind aceea de a se ocupa de inregistrarea cartilor de munca si alte asemenea sarcini. Cursul de calificare dureaza intre cinci si 12 saptamini.


Toate cursurile se vor desfasura in municipiul Slatina, la sediul Centrului de Formare Profesionala de pe strada Dinu Lipatti, nr. 48. Marian Ivan, purtatorul de cuvint al AJOFM Olt, a spus ca pentru fiecare curs sint rezervate in medie 25 de locuri, dar cifra se poate modifica in functie de cerere.


Cei care se inscriu la cursuri trebuie sa plateasca o taxa de scolarizare, cu exceptia somerilor, pentru care cursurile sint gratuite. In prezent, se afla in derulare cinci cursuri. De la inceputul anului si pina in prezent s-au desfasurat 32 de cursuri de calificare in diverse meserii precum confectioner asamblor articole textile, operator introducere/validare/prelucrare date, ospatar, timplar manual, comerciant, coafor, operator confectioner industrial etc. Aproape 700 de persoane au absolvit cursurile AJOFM Olt in prima jumatate a acestui an, 428 dintre acestia fiind someri. Numai 118 someri au reusit sa se angajeze pina in prezent datorita cursurilor absolvite.


Cheltuieli decontate pentru navetisti


Durata medie de scolarizare este de trei pina la cinci luni, adica 432 de ore sau 720 de ore. In unele cazuri, durata unui curs poate ajunge insa si la noua luni. Solicitantii trebuie sa depuna un dosar care sa cuprinda urmatoarele acte: o recomandare de la Centrul de consiliere in cariera din cadrul AJOFM sau o recomandare de la societatea la care lucreaza, precum si copie dupa cartea sau buletinul de identitate, copie dupa cartea de munca si copie dupa certificatul de casatorie (numai in cazul femeilor). Mai este necesara o copie dupa diploma de studii (solicitantul trebuie sa aiba cel putin opt clase), copie dupa carnetul de somer si o adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste ca solicitantul este sanatos.


Cursurile pot fi urmate de toti somerii, indiferent daca primesc indemnizatii sau nu. Calitatea de somer le asigura cursantilor pregatirea gratuita in meseriile mentionate, de aceasta facilitate beneficiind absolventii angajati prin subventionarea locurilor de munca, persoanele care au terminat stagiul militar si revin la locul de munca, persoanele care revin la serviciu dupa concediul de crestere a copilului, precum si cei care au iesit recent din penitenciar. In cazul in care somerii cursanti nu sint din Slatina, pot beneficia de decontarea cheltuielilor pentru transport. Daca o persoana frecventeaza mai putin de 90% din totalul orelor de curs, va fi exmatriculata si va trebui sa achite integral contravaloarea pregatirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS