7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiliardarul Ion Bircina nu isi plateste impozitele

Miliardarul Ion Bircina nu isi plateste impozitele

• Directia de Impozite si Taxe Locale are de colectat citeva zeci de milioane de lei de la cunoscutul om de afaceri de etnie roma din Tirgu Jiu, Ion Bircina, care nu vrea sa isi achite darile catre stat • Bircina este unul dintre cei mai bogati gorjeni, fiind si in spatele Aviatiei Utilitare din Petrosani


Omul de afaceri gorjean Ion Bircina este de citiva ani restantier la plata impozitelor catre stat. Posesor al mai multor locuinte in Tirgu Jiu, direct sau prin diferite persoane, Ion Bircina, cunoscut si sub numele de „Dan Goeru“, s-a mutat in Bucuresti cu afaceri cu tot si a „uitat“ in Tirgu Jiu impozitele neachitate.


De aproape trei ani, Directia de Impozite si Taxe Locale incearca sa colecteze macar o parte din cele citeva zeci de milioane de lei pe care miliardarul le datoreaza bugetului local, reprezentind impozite pe cladiri, terenuri si masini.


Desi a refuzat sa precizeze exact suma cu care este debitor bogatul si influentul om de afaceri, posesor al unei luxoase masini de teren Hummer, Mariana Budulan, directoarea Directiei de Impozite si Taxe din subordinea Primariei Tirgu Jiu, a precizat ca este vorba de zeci de milioane de lei.


„De circa trei ani incercam sa luam legatura cu aceasta persoana. I-am trimis o multime de somatii si instiintari de plata, dar degeaba. Stim sigur ca le-a primit, insa nu intelegem de ce nu vine sa plateasca. Fiul sau mai plateste impozitele – mai are si citeva amenzi de achitat. A inceput sa plateasca. Am fost la palatul pe care il are in cartierul Dragoieni si nu am gasit pe nimeni. Bate vintul pe acolo. Nu am avut cu cine sa discutam. Am rugat pe cineva de la primarie, sa ma ajute cu numar de mobil. Nu am voie sa va spun suma exacta, pentru ca legea nu imi permite. Datele sint secrete. Este vorba de zeci de milioane de lei. Acum e la Bucuresti, cind vine aici sta la hotel“, a precizat directoarea Mariana Budulan.


Bircina are in continuare afaceri in Gorj


Cu toate ca este unul dintre cei mai bogati gorjeni, omul de afaceri de etnie roma nu a fost inclus in topul bogatilor. Acesta a avut afaceri cu SC GRIMEX SA si s-a aflat in spatele MEGATRANS Bilteni, ACMM si GENERAL TRUST. Alta firma de care se leaga numele lui Bircina este Aviatia Utilitara din Petrosani. Tot Ion Bircina a fost implicat, in anul 2002, intr-un scandal la Tirgu Carbunesti, in urma caruia a fost injunghiat unchiul sau, Diamant Tofolan. In prezent, omul de afaceri de etnie roma se ocupa de renovarea motelului Dragoieni din Tirgu Jiu, privatizat in conditii dubioase de catre OJT Gorj. De altfel, fostul sef al OJT Gorj, George Niculescu, a fost cercetat de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, pentru abuz in serviciu in forma deosebit de grava, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Motelul a fost vindut firmei OCTOGON IMPEX Craiova, care l-a revindut ulterior lui Bircina.


Contactat telefonic, Ion Bircina a declarat ca nu a avut timp sa plateasca impozitele pe care le datoreaza statului. Pentru un impozit de 1,5 miliarde de lei, datorat de o societate a omului de afaceri gorjean, statul a aplicat sechestrul asigurator pe un imobil.


„Da. Este o suma de 1,5 miliarde de lei. Ce, astia sint bani? Eu acum stau in Bucuresti si mi-am vindut firmele. Pentru a recupera acea suma a fost pus sechestru. Care e problema? In ceea ce priveste impozitele pe case si masini, nu am avut timp sa le platesc. Fiind plecat in Bucuresti, nu am mai avut timp. Am vorbit cu cei de la Impozite si Taxe. O suma de 50 – 60 de milioane. O sa se rezolve. O sa trimit contabilul. Unele masini le-am vindut si nu mi-au mai adus actele“, a declarat Bircina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS