19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Scurte stiri

Contraceptive gratuite

Elevii, studentii, persoanele fara venit, somerii, persoanele din mediul rural beneficiaza de contraceptive gratuite. Prin intermediul medicilor de familie sau centrelor de planning familial se elibereaza contraceptive orale Lo-Femenal, contraceptive injectabile Depo-Probera, sterilete si prezervative. Au dreptul la aceste facilitati si persoanele care nu se incadreaza in categoriile mentionate, dar care nu au totusi posibilitatea achizitionarii de contraceptive. Acestea pot depune la orice cabinet de planning familial o declaratie pe propria raspundere in care sa specifice ca venitul lunar nu le permite si achizitionarea de mijloace de protectie. „Persoanele mentionate trebuie sa prezinte un act de identitate, carnetul de asigurat si o legitimatie sau o adeverinta care sa ateste calitatea detinuta. Este suficient insa si o declaratie pe propria raspundere ca nu au venituri sau sint insuficiente pentru procurarea de anticonceptionale. Pe linga metodele contraceptive oferite, cuplurile beneficiaza si de consiliere familiala“, a precizat Marcela Stefanescu, medic primar cu competenta in planificarea familiala la Centrul de Referinta pentru Planificare Familiala Craiova.

Au debutat „Zilele statiunii Baile Herculane“

In perioada 8- 10 septembrie, in statiunea Baile Herculane are loc sarbatoarea zilelor orasului. Manifestarea, ajunsa deja la cea de-a cincea editie, este organizata de Primaria Baile Herculane si a debutat cu o slujba religioasa sustinuta de Preasfintia Sa Laurentiu, Episcopul de Caransebes. In program sint trecute lansari de carte, concerte, expozitii pe diferite teme, precum si concursuri. Nu vor lipsi fanfara si focul de artificii. Incepind de ieri, in zona centrului vechi al orasului a fost oprita circulatia, agentii economici instalind standuri de prezentare a produselor. (R.G.)

Jumatate din elevii olteni au picat bacalaureatul

Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului s-a incheiat in judetul Olt cu rezultate slabe. Dintre cei 553 de elevi care s-au inscris initial, s-au prezentat la examene 480, numai 244 au obtinut note de trecere, restul de 236 de candidati fiind declarati respinsi. Potrivit inspectorului scolar general adjunct Toma Pruna, 29 dintre elevii declarati admisi au obtinut medii intre 5.00 si 5.99. Majoritatea candidatilor, 139, au obtinut medii intre 6.00 si 6.99. Doar 88 de elevi au obtinut note intre 7.00 si 7.99, iar cele mai mari medii, de la 8.00 la 8.99, au fost obtinute de 17 elevi. Pentru ca s-au considerat nedreptatiti, 52 de elevi au contestat punctajul obtinut. Cele mai multe contestatii s-au inregistrat la matematica – 39, la limba romana si geografie au fost cite doua contestatii si una la fizica, anatomie, fiziologie si organe masini si mecanisme. In urma reexaminarii lucrarilor, care s-a efectuat la Centrul regional de la Craiova, doar trei contestatii, una la limba romana si doua la geografie, au primit raspuns favorabil, elevii in cauza reusind sa promoveze.

O noua sala de sport la Corabia

Cu citeva zile inaintea inceperii anului scolar 2004/2005, o noua sala de sport va fi data in folosinta la Corabia, la Scoala generala nr. 3. Termenul de finalizare a lucrarilor a fost pina acum depasit de mai multe ori din diverse motive, initial acesta fiind stabilit la jumatatea lunii iulie. Pe ultima suta de metri, muncitorii fac in graba ultimele retusuri interioare si niveleaza terenul din jurul noului edificiu, astfel incit elevii sa-si poata desfasura activitatile sportive in conditii optime. In interior se vor putea organiza meciuri de baschet, handbal, volei si fotbal de sala. Numarul de locuri pentru spectatori este de 50. Cele mai multe sali noi de sport se regasesc la Slatina – 3, doua sint la Caracal, si cite una la Bals si Draganesti.

2.000 de tineri olteni chemati la incorporare

Centrul Militar Judetean (CMJ) Olt a demarat actiunea de incorporare a recrutilor nascuti intre 1970-1984. Potrivit informatiilor furnizate de capitan Nicolae Calin, purtator de cuvint al institutiei, la sediul CMJ sint asteptati sa se prezinte in vederea clarificarii situatiei medico-militare aproximativ 2.000 de tineri, care ulterior vor fi repartizati la unitatile militare din tara. Numarul celor chemati sa-si satisfaca stagiul militar este mai redus fata de seria din mai-iunie cu aproape 500 de persoane. Calin a precizat ca tinerii chemati la incorporare trebuie sa se prezinte la CMJ in termen de trei zile de la data inscrisa pe actul de incorporare, in caz contrar acestia urmind sa fie adusi cu ajutorul organelor de politie. La ultima actiune de acest gen din luna iunie, 144 de tineri care nu s-au prezentat pentru a fi incorporati li s-a intocmit mandate de aducere si au fost amendati contraventional de organele de politie, valoarea sanctiunilor aplicate ridicindu-se la 432 de milioane de lei. Durata stagiului este de 12 luni pentru militarii in termen si de sase luni pentru absolventii unei facultati. Actiunea de incorporare se va incheia la jumatatea lunii octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS