9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBunurile confiscate, afacere de miliarde de lei

Bunurile confiscate, afacere de miliarde de lei

In puzderia de magazine care au invadat Craiova in ultimii ani, sint citeva societati comerciale care, pe linga produsele proprii, ofera spre vinzare si produse confiscate de organele de control ale statului. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj este institutia care se ocupa de organizarea licitatiilor si de gestiunea marfurilor confiscate, sumele obtinute din vinzare fiind virate la bugetul statului. Practic, prin magazinele alese de DGFP se vind tot felul de obiecte, de la fitinguri si obiecte din tabla la televizoare, bauturi alcoolice, alimente sau flori. Pina acum doi-trei ani, afacerea mergea bine. In ultimul an, conform oficialilor DGFP Dolj, activitatea presupune multa munca, iar magazinele prin care se comercializeaza produsele trebuie alese cu grija.

Contra unui comision din pretul de vinzare, societatile care lucreaza cu Finantele doljene incearca sa vinda atit obiectele noi, care au cautare pe piata, cit si produse mai vechi, demodate, care nu sint bune, uneori, nici pentru donatii. Armele, valuta convertibila, bijuteriile sau obiectele culturale de patrimoniu au un statut aparte.

Conform Ordonantei nr.128/1998, bunurile preluate de Finante trebuie evaluate in termen de 15 zile, urmind apoi sa fie scoase la vinzare prin magazine proprii, ale caror sedii ar fi trebuit puse la dispozitie de Administratia Locala. Cum Finantele nu au avut la dispozitie un astfel de sediu, au apelat la celelalte metode oferite de ordonanta: licitatiile sau vinzarea in regim de consignatie.Ultima metoda a fost si cea mai uzitata de catre institutie, in Craiova existind trei SRL-uri si alte trei societati distincte de valorificare. Conform oficialilor DGFP Dolj, firmele LECIROLF din zona Siloz, CASA din cartierul Rovine si SORIN INTERNATIONAL comercializeaza marfuri generale si televizoare. Prin REMAT, OLAS PROD si ALTRANS din Piata Centrala din Craiova se vind materiale refolosibile, carne, bauturi, legume si fructe. Este o afacere din care au de cistigat ambii parteneri, chiar daca, atunci cind se prezinta la licitatie, firmele incearca sa obtina un comision cit mai mare. La ultima licitatie, comisionul negociat a fost de 18%, contractele fiind semnate pe un an, cu posibilitate de prelungire. Conditia este ca, dupa momentul vinzarii, magazinele sa returneze Finantelor banii obtinuti in maximum trei zile.

Produsele care nu se vind sint distruse

In acest an, Finantele au scos la vinzare produse de 1,2 miliarde de lei, din care au incasat pina acum aproape 800 de milioane. Conform oficialilor institutiei, daca un produs nu se vinde dupa 150 de zile, pretul poate sa scada pina la jumatate. Daca nici in aceste conditii nu se vind, produsele vor fi distruse sub supravegherea unei comisii formate din organe de specialitate. Inainte de aceasta, produsele sint oferite ca donatii diferitelor institutii. Spre exemplu, in prezent Finantele cauta clienti pentru 2.000 de cutii cu crema de pantofi si aproape 40.000 de baterii R3. Bauturile confiscate de organele de control sint o alta sursa buna de venituri pentru stat. Dupa ce intra in custodia DGFP, pe sticle se lipesc banderole speciale cu insemnele Finantelor, diferite fata de timbrele obisnuite de pe sticlele de alcool. Finantele nu au insa voie sa vinda tigari, un produs din care se cistiga bani frumosi. Acestea sint trimise inapoi la producator, iar acesta are obligatia sa le distruga in prezenta unei comisii.

Produse cu regim special

De asemenea, nu veti gasi in magazinele cu care lucreaza Finantele medicamente, aparatura medicala, substante toxice, bunuri culturale de patrimoniu, arme de foc sau munitie. Conform legii, acestea trebuie evaluate, utilizate, valorificate, distruse sau casate de organele specializate. Mai nou, valuta convertibila si bijuteriile trec prin sita Finantelor Publice. Daca valuta intra direct intr-un cont al institutiei, deschis la o banca comerciala, unu la suta din suma in lei fiind varsata in contul politiei, cu bijuteriile este alta poveste. La ora actuala, in Trezoreria Finantelor exista o anumita cantitate de bijuterii, careia DGFP Dolj incearca sa-i gaseasca un cumparator. Dificultati in acest sens au aparut din cauza firmelor de specialitate din oras, care nu par prea interesate de oferta statului. Mai ales ca ar trebui sa achite o suma considerabila pentru intreaga cantitate. Dupa ce specialistii vor stabili autenticitatea si valoarea bijuteriilor din seiful trezoreriei, oficialii din DGFP Dolj spun ca vor organiza o licitatie pentru a gasi o firma dispusa sa achite cu bani gheata. Demersul pare sa aiba sanse mici de reusita, cel mai probabil aurul depozitat continuind sa creasca in valoare in seiful institutiei.

Dupa patru ani, finantele isi fac magazin propriu

Greu de crezut, dar timp de patru ani Administratia Publica Locala nu a gasit un spatiu adecvat pe care sa-l ofere DGFP pentru deschiderea unui magazin. Finantele au pus ochii mai de mult pe cladirea Administratiei Financiare Comunale 2, de pe strada Amaradiei 30. Din cauza lipsei unui imobil in care ar fi trebuit sa-i mute pe angajati, institutia a aminat transformarea spatiului in magazin. Dupa preluarea fostului sediu al BCR de la Pallas, acest lucru va deveni realitate. In felul acesta, va fi eliminata veriga intermediara reprezentata de magazinele-consignatii, iar veniturile vor creste considerabil. Cit de profitabila va fi activitatea pe cont propriu a Finantelor ramine de vazut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS