7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

35.000 de familii din Craiova au nevoie de ajutor pentru caldura

O treime din populatia Craiovei este prea saraca pentru a face fata cheltuielilor de intretinere pe perioada iernii. Si pentru a dovedi cit de milostiv este si cum stie sa faca protectie sociala, statul s-a obligat sa suporte o parte din cheltuielile populatiei la intretinere, insa numarul celor cu venituri modeste este foarte mare.

Numai pentru Craiova trebuie alocate lunar, de la bugetul central, aproape 30 de miliarde de lei, bani care reprezinta ajutorul pentru caldura pentru cele 35.000 de familii, din totalul de 100.000 care se incalzesc cu gaze, agent termic sau lemne. La aceasta suma se adauga o alta pomana, venitul minim garantat care, la nivelul judetului, se situeaza la aproximativ 200 de miliarde de lei anual. Populatia va simti ca factura s-a diminuat cu citeva sute de mii de lei in luna decembrie, a anuntat Antonie Solomon, viceprimarul orasului.

Ajutorul pentru lemne, 1,9 miliarde de lei pentru lunile de iarna, a fost deja alocat de Primaria Craiova, iar primariile din judet care nu au avut bani pentru plata ajutorului pentru lemne au primit la rectificarea de buget 24 de miliarde. Cind a emis ordonanta pentru caldura, Guvernul Romaniei nu i-a avut in vedere la ajutorul pentru lemne si pe cei care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, dar care nu primesc ajutorul minim garantat.

„Generalul“ Busoi ramine in functie

Constantin Busoi va fi in continuare inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, desi are decizia de pensionare in buzunar, iar contractul de management ii expira pe 15 decembrie. „Eu stiu ca multi ma vor pensionat, dar nu vor avea prea curind aceasta satisfactie“, a mentionat inspectorul general Constantin Busoi, facind aluzie la lupta care se da in culise pentru obtinerea sprijinului PSD Dolj in vederea ocuparii acestei functii. „In conformitate cu Legea invatamintului si cu Statutul Personalului Activitatea mea didactica se incheie o data cu anul scolar in curs, deci pe 31 august 2004“, a tinut sa precizeze prof. Constantin Busoi.

Spitalele gorjene ar putea intra in criza de oxigen

Un control demarat in spitalele din Gorj a scos la iveala faptul ca doar una dintre institutiile sanitare din judet foloseste oxigen corespunzator cu standardele medicale impuse. Spitalele din Tirgu Jiu isi procurau oxigenul de la o fabrica din oras neautorizata sa produca oxigen medical si nu detine avizul Agentiei Nationale a Medicamentelor. Nici la spitalul din Turceni oxigenul folosit pentru pacienti nu are o provenienta mai buna, el fiind adus de la termocentrala din localitate, care produce si oxigen industrial. Spitalul din Motru este singura unitate sanitara care cumpara oxigen de la o unitate avizata. Inspectorii sanitari au interzis fabricilor neautorizate sa mai livreze oxigen spitalelor pina cind nu obtin toate avizele necesare. In aceste conditii, dupa ce vor termina stocurile pe care le mai au, spitalele gorjene ar putea intra in criza de oxigen, pina vor gasi furnizori autorizati.

Suplinitorii trebuie salarizati de la 1 septembrie

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a pus capat diferendelor care existau in majoritatea judetelor tarii intre directorii de scoli si suplinitori, pe tema salarizarii acestora din urma. In aceasta toamna, numirea pe posturi a suplinitorilor a intirziat extrem de mult, unii dintre ei primindu-si decizia de numire si prezentindu-se la scoli abia in preajma zilei de 15 septembrie, desi trebuia sa fie prezenti la posturi incepind cu 1 septembrie. Din aceasta cauza, multi directori au refuzat sa-i salarizeze pe suplinitori pe perioada cuprinsa intre 1 septembrie si data la care s-au prezentat la scoala, fapt care a cauzat o serie de stari conflictuale care n-au fost lamurite nici pina in prezent.

Raspunzind unei solicitari a Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamint „Spiru Haret“, MECT a lamurit aceasta problema. „In conformitate cu prevederile Metodologiei de miscare a personalului didactic, personalul didactic calificat suplinitor este incadrat pe perioada 1.09.2003 – 31.08.2004, salarizarea facindu-se pentru aceasta perioada“, se arata in adresa nr.40005/27.11.2003 a MECT. Asadar, suplinitorii calificati trebuie salarizati de la 1 septembrie, chiar daca si-au primit numirea si s-au prezentat la posturi dupa aceasta data.

Sefa Ambulantei Gorj, buna de plata

Ministerul Sanatatii si Familiei a stabilit ca sefei Serviciului de Ambulanta Gorj, Ana Duma, sa-i fie imputata suma de 35 de milioane de lei. Banii reprezinta valoarea unei lucrari de dezinsectie la Ambulanta, pe care directoarea a facut-o fara respectarea legii. In plus, Duma a mai fost sanctionata si de minister cu avertisment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS