12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlutonier condamnat fiindca si-a insusit soldele militarilor

Plutonier condamnat fiindca si-a insusit soldele militarilor

Un subofiter craiovean a fost condamnat penal pentru delapidare, fals si uz de fals, dupa ce a bagat in buzunar soldele militarilor in termen din subordine, falsificind nu doar semnaturile soldatilor, ci chiar si pe cea a comandantului.

Plutonierul Marian Vitan, de 31 de ani, din Urzicuta – Dolj, a fost condamnat, saptamina trecuta, de Tribunalul Militar Timisoara la un an de inchisoare pentru delapidare, sase luni de inchisoare pentru fals material in inscrisuri oficiale, opt luni de inchisoare pentru fals material si opt luni de inchisoare pentru uz de fals. Subofiterul, care a activat la UM 01820 si UM 01368 Craiova, a fost trimis in judecata de Parchetul Militar Craiova pentru ca si-a insusit banii pe care i-a primit de la unitatea militara pentru a achita soldele unor soldati din subordine.

Noua milioane de lei insusite din banii de solde

Procurorii militari au stabilit ca, in perioada noiembrie 2002 – ianuarie 2003, Marian Vitan, in calitatea sa de plutonier in cadrul subunitatii, si-a insusit peste noua milioane de lei din banii cuveniti militarilor in termen. Subofiterul a intocmit state nominale de solde si alte drepturi banesti pe lunile noiembrie – decembrie 2002 si ianuarie 2003, in care a trecut, pe linga militarii aflati in subordinea sa, si pe cei care fusesera detasati la alte subunitati. In state au aparut in plus 13 militari care, detasati la Compania de Paza, isi primeau de acolo drepturile banesti care li se cuveneau. Dar plutonierul Vitan s-a gindit ca n-o sa se prinda nimeni daca-i trece si el pe listele sale apoi, falsificindu-le semnaturile, incaseaza soldele pe care armata le acorda acestora. Subofiterul a contrafacut pe state inclusiv semnatura comandantului de subunitate – maiorul Aurel Stanciu – si a subofiterului responsabil cu evidenta soldatilor – plutonierul major Danut Popa – care, chipurile, ar fi intocmit si verificat respectivele liste.

Plutonierul a recunoscut ca a falsificat semnaturile

In timpul cercetarilor, plutonierul Marian Vitan a recunoscut ca i-a inscris pe statele de plata pe militarii detasati si ca le-a falsificat semnaturile pentru a incasa drepturile banesti care le reveneau acestora, sustinind ca nu si-a insusit banii incasati ilegal, ci i-a tinut in magazie pina la inceputul lunii februarie 2003, pentru a-i inmina celor indreptatiti in momentul in care i-ar fi intilnit. „Aceasta sustinere a fost nesincera, intrucit nu a facut nici un demers sa le achite soldatilor banii incasati in numele lor, desi unii dintre ei isi desfasurau activitatea in aceeasi cazarma“, a mentionat lt.col. Ion Alexandru, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Craiova. In declaratia data in fata procurorului, plutonierul Vitan a recunoscut ca nu i-a cautat pe beneficiarii soldelor incasate de el, sperind ca soldatii vor fi cei care-l vor cauta pentru a-i cere banii.

Judecatorii au dat dovada de clementa

Intreaga smecherie a iesit la iveala atunci cind contabilul-sef al unitatii militare, mr. Gabriela Marinescu, a observat ca la plata contributiei la asigurarile de sanatate fusesera trecuti mai multi militari in termen decit in lunile anterioare. Au urmat verificarile de rigoare, iar neconcordanta a fost imediat observata.

Trimis in judecata pentru delapidare, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si uz de fals, Marian Vitan risca pedepse de pina la 15 ani de inchisoare. Judecatorii militari timisoreni l-au gasit vinovat pe subofiterul craiovean, insa au aratat clementa, pedepsele acordate pentru fiecare dintre fapte nedepasind un an de inchisoare. Inculpatul urma sa execute pedeapsa cea mai grea – un an de inchisoare – insa, avind in vedere ca prejudiciul de 9.036.910 lei a fost deja acoperit, judecatorii au dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Iar plutonierul isi continua activitatea nestingherit, ca subofiter activ in rindul fortelor armate romane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS