10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii de la UREX cer reorganizarea judiciara a uzinei

Sindicalistii de la UREX cer reorganizarea judiciara a uzinei

Dupa ce Comisia de control a facut public faptul ca UREX are datorii la diverse bugete de peste 621 de miliarde de lei, sindicatul uzinei a cerut ieri demararea, in regim de urgenta, a procedurii de reorganizare judiciara si numirea unui judecator sindic.

Obiectivul acestei masuri este incercarea de redresare a unitatii care, din cauza managementului prost, a ajuns intr-o situatie fara iesire. Cu toate ca SC UREX a primit ordine de compensare de la Compania Nationala a Lignitului Oltenia, acestea au ajuns la societati comerciale din Brasov, prezentind la 31 august un sold de 134 de miliarde de lei, dupa cum se consemneaza in constatarile comisiei. In acelasi timp, UREX avea de achitat la furnizori 75 de miliarde de lei, salarii neplatite de 13 miliarde de lei si datorii la diferite bugete de 621 de miliarde.

Vasile Gosa, presedintele sindicatului de la UREX, a spus ca Alexandru Crisan a cumparat uzina cu 2,9 miliarde de lei in 1999, data la care societatea nu era in faliment, cum este mentionat si in contractul de vinzare-cumparare. Tot in iunie 1999, UREX avea de incasat creante de la CNLO de aproximativ 20 de miliarde de lei si stocuri de materiale si marfa de 30 de miliarde de lei.

„Nu exista interes ca unitatea sa functioneze“

In prezent, societatea se afla in imposibilitatea de plata a salariilor, restante din lunile iulie, august si septembrie, si de a acorda alte drepturi prevazute in contractul colectiv de munca: echipamente de protectie si lucru, hrana calda si rece, antidot si materiale igienico-sanitare.

„Desi societatea are contracte si comenzi, nu poate functiona pentru ca se intervine in mod sistematic, blocind actiunile de aprovizionare a unitatii. In ultima perioada, patronul a interzis sa mai faca aprovizionarea prin alte firme, in afara de ale lui, cu scopul de a justifica comisioanele intre 10% si 39% aplicate supravalorii produselor achizitionate prin firmele lui. Facem precizarea ca la aprovizionarile facute de fosta conducere a uzinei nu s-au aplicat cote mai mari de cinci la suta, cota medie. Avind in vedere ca nu exista nici un interes ca unitatea sa functioneze, ci doar acela de a transfera banii din Gorj, cerem institutiilor statului sa-si faca datoria si sa aplice legea, astfel incit sa stopeze acest jaf care are loc in Gorj, iar cei vinovati sa raspunda in fata legii“, a precizat Vasile Gosa.

Directia Controlului Fiscal a mai constatat ca la UREX nu s-au virat obligatiile care se constituie prin stopaj la sursa, in valoare de 50 de miliarde de lei, fapta ce constituie infractiune. De asemenea, la 31 august, pierderea contabila inregistrata era de 219 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS