7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVitaminele - pledoarie pentru sanatate (II)

Vitaminele – pledoarie pentru sanatate (II)

S-a stabilit, o data pentru totdeauna, ca vitaminele pe care organismul nu le poate sintetiza sint indispensabile bunei functionari a acestuia. Carenta de vitamine se manifesta prin alterarea starii generale si prin stari de indispozitie, chiar dureri. Tratate superficial si medicamentos, acestea duc la agravarea starii de sanatate. Si nu numai in plan fizic, deoarece, organismul fiind un tot unitar, orice disfunctionalitate a corpului se reflecta si in planul mental.

Astfel, insuficienta de vitamina B12 duce la instalarea anemiei pericioase, care se manifesta, la inceput, prin dereglari mentale si chiar psihoza. La fel, carenta de vitamina B1, B6 sau de vitamina C provoaca o serie de disfunctionalitati la nivelul creierului. Aceste disfunctionalitati variaza de la simple nevroze si neurastenii, pina la afectiuni psihice grave. O alimentatie corespunzatoare, inglobind toate vitaminele, poate remedia rapid aceste probleme, cu conditia sa fie depistate la timp si corect diagnosticate.

Vitaminele, atit de fragile!

Carentele vitaminoase apar in principal din cauza neglijentei sau a nestiintei in a manevra si a pregati alimentele. Legumele si fructele pierd, in primele zile de la recoltare, mare parte din cantitatea de vitamina C continuta. Un fruct degradat pierde, datorita oxidarii, intregul continut de vitamina C. Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) au o rezistenta crescuta in cursul procesului de oxidare.

Deshidratarea, de asemenea, este un proces de conservare in cursul caruia vitaminele au de suferit; din acest motiv, fructele uscate au un continut foarte mic de vitamine, in special de vitamine din complexul B.

Laptele praf sau pudra de ou pastreaza o parte din continutul de vitamina A sau D. Vitamina C din laptele proaspat insa este distrusa in intregime in urma prepararii termice sau a sterilizarii.

Si spalarea indelungata cu apa poate distruge stabilitatea vitaminelor; de aceea fructele si legumele trebuie spalate la jet puternic de apa, dar repede. Fierberea si orice alt tip de preparare termica distrug vitaminele din alimente. Pierderea este cu atit mai accentuata cu cit legumele sint curatate de coaja si taiate in bucatele mici. Consumati asadar merele cu tot cu coaja si nu neglijati, mai ales in anotimpul rece, sa consumati cit mai multe legume radacinoase, crude.

Pentru a pastra cit mai multe vitamine, chiar si in timpul fierberii, folositi vase sub presiune sau adaugati legumele numai cind apa a inceput sa clocoteasca. Pentru a evita distrugerea in totalitate a vitaminelor, atit de instabile, sarati mincarea doar dupa ce ati terminat de gatit. Nu uitati, cu cit fierberea sau coacerea sint mai indelungate, cu atit cantitatea de vitamine din alimentatie este mai mica. Pentru a evita carentele de vitamine, faceti periodic cure de fructe si legume sau de germeni de griu. Primavara este anotimpul cel mai potrivit pentru a va revitaminiza organismul cu o cura de cruditati!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS