7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Obezitatea

Obezitatea nu este doar o problema de estetica, ci una de sanatate. In practica, ea reprezinta o acumulare in exces de tesut adipos. O persoana isi poate da seama ca este obeza in cazul in care a depasit cu 20% greutatea standard pe care ar trebui sa o aiba.

In functie de numarul si marimea celulelor adipoase, se poate vorbi de trei tipuri mari de obezitate: hiperblastica – cind numarul celulelor este marit; hipertrofica – volumul celulelor adipoase se modifica si obezitatea hiperblastic-hipertrofica in care celulele isi modifica atit numarul, cit si volumul.

Obezitatea hiperblastica isi are, in general, originea in copilarie, fiind mai putin asociata cu modificarile si alterarile metabolice care apar mai tirziu in cazul obezitatii hipertorofice. Este vorba de diabet, hipertensiune sau dislipidemie. Dupa modul in care este dispus tesutul adipos se poate distinge o obezitate androida, intilnita mai frecvent la barbati, care predomina in special in partea superioara a corpului si abdomen si in zona genoida, frecventa la femei, cu acumulare in partea inferioara a corpului.

Obezitatea androida, indiferent ca este intilnita la femei sau la barbati, este asociata in cele mai multe situatii cu diabetul si factorii de risc cardiovascular (hipertensiune si hiperlipidemie).

Pentru ca obezitatea prezinta riscul unor imbolnaviri grave si poate avea efecte negative asupra psihicului, obezii find de obicei marginalizati, lupta impotriva acestei afectiuni foarte raspindite este mereu in actualitate.

Pierderea surplusului de kilograme nu presupune numai o modificare a dietei si o crestere a consumului energetic, o atitudine mentala pozitiva si o viata foarte activa. La ora actuala exista mii de „retete“ de slabit, unele care promit efecte uluitoare in citeva saptamini, altele bazate pe o dieta riguroasa si de lunga durata. Cu toate acestea, ecuatia de baza pentru scaderea in greutate nu se schimba si anume: consumul de calorii trebuie sa fie intotdeauna inferior consumului energetic. Aceasta se poate obtine fie printr-o alimentatie hipocalorica (dieta), fie printr-o crestere a arderilor in orga-

nism (exercitiul fizic). Cele mai multe persoane obeze incep sa piarda in greutate cu o dieta de sub 1500 calorii/zi si exercitii fizice sustinute; alergat, exercitii aerobice, bicicleta, de trei-patru ori pe saptamina, in programe de15-20 minute.

O dieta pe termen lung, bogata in fibre vegetale, dar foarte saraca in grasimi se dovedeste in cele mai multe cazuri eficienta, dar numai daca este combinata cu exercitiile fizice. Asocierea regimului alimentar cu suplimente alimentare precum ceaiuri de plante, ceai verde, guarana si radacina de papadie este foarte bine venita. Sustinerea ficatului este necesara prin coleretice si colagoge si suplimente precum L-metionina 1g/zi si colina 1g/zi. Este foarte important de mentionat faptul ca rezultate permanente se obtin doar in cazurile in care curele de slabire nu se fac pe sectiuni, ci sint rezultatul unui program bine stabilit de scadere graduala in greutate, concomitent cu dezvoltarea unor noi obiceiuri alimentare, mai sanatoase si orientarea catre invingerea sedentarismului prin cit mai multa miscare. Este bine ca, atunci cind doriti sa incepeti o dieta, sa cereti sfatul unui nutritionist care va poate supraveghea pe toata perioada regimului pentru a nu aparea complicatii. In cele mai multe situatii, un regim alimentar inadecvat poate duce la anemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS