5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeclaratia parlamentului

Declaratia parlamentului

Senatorii si deputatii au adoptat cu unanimitate de voturi, Declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la invitarea Romaniei de a incepe negocierile de aderare la NATO. Declaratia, care a fost citita in plen de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost intocmita de Comisiile de politica externa si de aparare ale celor doua Camere, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si cu Ministerul Apararii Nationale. Textul a fost finalizat dupa consultarea grupurilor parlamentare.

Documentul va fi trimis parlamentelor statelor membre NATO. Prezentam integral textul declaratiei: „Parlamentul Romaniei, intrunit astazi, 25 noiembrie 2002, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, saluta cu deosebita satisfactie decizia adoptata de catre statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice, in cadrul reuniunii la nivel inalt de la Praga, cu privire la invitarea Romaniei de a incepe negocierile de aderare la NATO.

Parlamentul Romaniei considera ca aceasta decizie reprezinta un moment istoric de recunoastere a progreselor realizate de tara noastra pe calea integrarii in structurile euro-atlantice, exprimindu-si in acelasi timp convingerea ca noua extindere va creste eficienta si coeziunea Aliantei. Parlamentul Romaniei adreseaza multumiri sefilor de state si de guverne din statele membre ale NATO pentru decizia de la Praga, precum si forurilor legislative si fortelor politice pentru sprijinul permanent acordat tarii noastre in procesul de pregatire a aderarii la Alianta Nord-Atlantica. Parlamentul Romaniei sustine si promoveaza activ obiectivele fundamentale de politica externa ale tarii noastre: consolidarea rolului Romaniei in calitate de stat membru al Aliantei Nord-Atlantice si integrarea in Uniunea Europeana.

Fortele politice din Parlamentul Romaniei vor actiona pentru continuarea reformelor necesare pentru ca tara noastra sa devina un membru eficient al Aliantei Nord-Atlantice. Membrii Parlamentului sint incredintati ca aderarea Romaniei la NATO va contribui la sporirea securitatii si stabilitatii in lume, la combaterea terorismului si va consolida relatiile de cooperare si buna vecinatate. Decizia adoptata la Praga este benefica, atit pentru Romania, cit si pentru intreaga regiune, contribuind la intarirea Aliantei si la promovarea valorilor acesteia. Romania va pleda cu consecventa pentru o politica a usilor deschise si pentru intensificarea legaturilor dintre NATO si toate statele partenere.

Parlamentul Romaniei se adreseaza Parlamentelor statelor membre NATO, avind convingerea ca aceste foruri vor initia cit mai curind procedurile de ratificare a Protocolului de aderare a Romaniei si a celorlalte state invitate la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. Aceasta Declaratie a fost adoptata de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna din 25 noiembrie 2002”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS