7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegi mai bune pentru pensionari

Legi mai bune pentru pensionari

Aparitia Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii a generat o serie de nemultumiri in rindul pensionarilor. La aproape doi ani de la aparitia ei, guvernantii s-au decis sa-i aduca o serie de imbunatatiri care sa vina in sprijinul pensionarilor sau al viitorilor pensionari.

Astfel, potrivit Legii 338/2002, este posibila pensionarea cu anticipatie sau cu anticipatie partiala chiar si in situatia in care angajatorul nu si-a platit contributia pe o perioada mai mare de sase luni, iar stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia la bugetul asigurarilor sociale (BAS) de catre angajator si asigurat.

„Conform Legii 19, acest lucru nu era posibil atita timp cit angajatorul nu isi platea contributia la BAS“, spune Ileana Ciutan, directoarea Directiei de Pensii si alte Drepturi Sociale din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.

De asemenea, angajatorii nu mai pot dispune incetarea raporturilor de munca de servicii, in situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, decit dupa primirea deciziei de admitere a cererii.

Femeile care au realizat un stagiu complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii si i-au crescut pina la virsta de zece ani beneficiaza de reducerea virstei standard de pensionare cu un an, pentru trei copii, si cu doi ani, pentru patru sau mai multi copii. Reducerea nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de Legea 19/2000 sau de legi speciale. Virsta de pensionare nu poate fi mai mica de 55 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS