17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInsula Simian ar putea reinvia traditia Ada-Kalehului

Insula Simian ar putea reinvia traditia Ada-Kalehului

„Daca nu vom realiza noi un proiect, vor veni altii si vor profita de impotenta noastra!“

Ministrul culturii si cultelor, academician Razvan Theodorescu, a anuntat ieri, la Drobeta Turnu Severin, lansarea unui program de reabilitare a insulei Simian, denumita si Ada-Kaleh, dupa mutarea aici a vestigiilor fostei insule turcesti. Razvan Theodorescu a spus ca va incerca reintroducerea Simianului in circuitul turistic, la fel cum se intimpla cu insula Ada-Kaleh, in urma cu citeva decenii:

„Sa ai o asemena insula, cu fortificatii in care poti face exact ce era inainte la Ada-Kaleh si sa nu beneficiezi de ea este masura lipsei noastre de fantezie. Daca nu vom realiza noi un proiect, vor veni altii si vor profita de impotenta noastra. Am putea incerca si cu vecinii sirbi, care, desi au fost bombardati timp de zece ani, au toate sansele sa o ia inaintea noastra. Am batut cu piciorul acele locuri si pot spune ca ele pot deveni un proiect cultural si turistic exceptional“. Insula Ada-Kaleh a fost in trecut un punct de atractie turistica, gazduind comunitatea veche de secole a etnicilor turci din zona. O data cu construirea barajului Portile de Fier I, insula a fost acoperita de apele lacului de acumulare, iar locuitorii au fost mutati pe insula Simian. Desi majoritatea s-au indreptat spre Dobrogea sau au emigrat in Turcia, o parte dintre ei au ramas in Orsova, pastrind traditiile si obiceiurile orientale.

Ministerul Culturii va lansa programul „Cinematografe pentru sate“

Academicianul Razvan Theodorescu a mai vizitat in judetul Mehedinti, manastirile Schitul Topolnitei si Cerneti, unde au fost efectuate lucrari de consolidare si renovare a picturii si a cladirilor. Ministrul culturii si cultelor a mai spus ca intentia ministerului pe care il conduce este aceea de a realiza un muzeu al crucilor mehedintene la Cerneti, precum si de a prelua unul din imobilele „Gheorghe Anghel“ sau Muzeul de Arta: „Monumentele istorico-culturale din Severin sint mai putin puse in valoare acum decit pe vremea cind eram eu tinar. Voi incerca sa conving autoritatile locale sa priveasca mai putin catre bugetul de stat, pentru alocarea de fonduri, si sa incerce atragerea parteneriatului privat, pentru reabilitarea acestor obiective culturale“. In programul de relansare a culturii, ministerul va demara, in toamna acestui an, programul „Cinematografe pentru sate“. Aproximativ 500 de camine culturale din intreaga tara vor fi dotate cu un videoproiector cu filme romanesti si straine, in cadrul acestui proiect cultural.

„Sint convins ca oamenii se pot intoarce in caminele culturale. Este nevoie ca o parte din acestea sa fie renovate si puse la dispozitia oamenilor de la sate, care au nevoie de actul cultural. In Mehedinti, cel putin zece localitati ar putea avea o astfel de aparatura in caminele culturale“, a mai spus Razvan Theodorescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS