16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaMinistrul ucrainean de externe, apel la UE să nu se relaxeze după aprobarea ajutorului american pentru Kiev

Ministrul ucrainean de externe, apel la UE să nu se relaxeze după aprobarea ajutorului american pentru Kiev

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat sâmbătă un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, după luni de blocaj. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului, relatează EFE, transmite Agerpres.

„Salutăm cu toţii decizia Camerei Reprezentanţilor a SUA de a oferi un pachet puternic de ajutor pentru Ucraina. Dar noi, în Europa, nu putem şi nu ar trebui să ne relaxăm”, a declarat Kuleba într-o alocuţiune rostită prin videoconferinţă în cadrul Consiliul miniştrilor de externe şi apărării din UE.

„Apărarea Europei este în principal o problemă care îi priveşte în primul rând pe europeni”

Şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că „apărarea Europei este în principal o problemă care îi priveşte în primul rând pe europeni”. „În cele şase luni de dezbateri (privind aprobarea pachetului de ajutor) în SUA, Europa a demonstrat un adevărat leadership şi capacitatea de a acţiona”, a adăugat Kuleba, care le-a mulţumit colegilor săi din UE.

Ministrul ucrainean s-a pronunţat pentru luarea unor „decizii concrete şi îndrăzneţe” pentru a livra acum Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot şi SAMP-T, plus rachete şi sisteme suplimentare de artilerie cu muniţia aferentă.

„Acum că toată lumea este aici, la masă, este timpul să acţionăm, nu să dezbatem”, a reiterat Kuleba, insistând că UE trebuie să ajute Ucraina să învingă Rusia dacă vrea să împiedice ca agresiunea militară a Kremlinului să se extindă în alte ţări de pe continent.

Citeşte şi: Bărbat mort după ce un zid a căzut peste el

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS