17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaÎncrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski a scăzut

Încrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski a scăzut

Încrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski s-a prăbușit cu peste 20 de procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, deși rămâne în continuare ridicată, relatează Ukraîinska Pravda.

Sondajul realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev în perioada 29 noiembrie – 9 decembrie arată că 62% din cetățenii Ucrainei spun că au încredere în președintele țării, comparativ cu 84% în decembrie anul trecut.

În topul încrederii ucrainenilor se află forțele armate ale țării, cu o rată a încrederii de 96%, dar și șeful Statului Major al Ucrainei generalul Valeri Zalujnîi, cu 88%. Sondajul sugerează practic că eșecul ofensivei de vara aceasta a Kievului a fost imputat de ucraineni lui Zelenski, nu forțelor armate și comandanților lor.

Între biroul lui Zelenski și Zalujnîi a izbucnit un conflict public în luna noiembrie

Situația este interesantă întrucât între biroul lui Zelenski și Zalujnîi a izbucnit un conflict public în luna noiembrie, după ce generalul a lăsat de înțeles într-un interviu acordat presei occidentale, fără să spună explicit acest lucru, că ofensiva de vară a Ucrainei a eșuat.

Ulterior au apărut mai multe speculații privind o ruptură între președintele Ucrainei și cel mai important general al țării, inclusiv legate de demiterea unor comandanți militari de către Zelenski fără înștiințarea șefului Statului Major.

The Kyiv Independent a scris la începutul lunii decembrie că Zelenski l-ar evita pe Zalujnîi și că președintele vorbește direct cu unii dintre comandanții de pe front, ocolindu-l pe șeful armatei. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a respins ulterior această informație, afirmând totodată că nu există niciun motiv pentru demiterea generalului.

Încrederea în forțele armate, în schimb, a rămas neschimbată

În ceea ce privește noul sondaj de opinie, deși încrederea ucrainenilor în Zelenski a scăzut puternic, doar 18% spun că nu au deloc încredere în el.

Încrederea în forțele armate, în schimb, a rămas neschimbată față de aceeași perioadă a anului trecut, 96% din respondenți spunând că au încredere în acestea. Doar 4% din cei chestionați au spus că nu au încredere în generalul Zalujnîi.

Citeşte şi: Fermierii vor primi un sprijin direct de 100 de euro pe hectar pentru culturile de toamnă din 2022

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS