20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăPolitica(VIDEO) Galeria de Artă din Odesa a fost lovită în ajunul aniversării sale

(VIDEO) Galeria de Artă din Odesa a fost lovită în ajunul aniversării sale

-

Pe 6 noiembrie, o lovitură cu rachetă a Rusiei a provocat pagube Muzeului Național de Artă Odesa din Ucraina. Cinci persoane au fost rănite, potrivit bnn.network.

Muzeul, care sărbătorește cea de-a 124-a aniversare, găzduiește peste 10.000 de piese de artă, inclusiv lucrări ale artiștilor apreciați ruși și ucraineni de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Clădirea a suferit avarii la pereți. Consiliul orășenesc Odesa a lansat un videoclip care prezintă consecințele din cadrul muzeulu. Primarul orașului a afirmat că situația este sub control și urmează o anchetă amănunțită.

Un centru cultural asediat

Muzeul Național de Artă din Odesa, situat într-unul dintre cele mai vechi palate din Odesa, este un centru cultural vibrant, cu:

  • o colecție vastă de picturi,
  • sculpturi,
  • alte opere de artă,
  • piese ale unor artiști renumiți precum Ivan Aivazovsky, Mykola Pymonenko și Kazimir Malevich.

Impactul loviturii cu rachete este resimțit nu numai de muzeu, ci de întreaga comunitate. Distrugerea deliberată a patrimoniului cultural nu este un incident izolat. Pe parcursul invaziei Ucrainei de către Rusia, siturile de patrimoniu cultural au fost vizate și distruse în mod deliberat. Această decimare calculată a patrimoniului cultural este o tactică folosită de Rusia pentru a șterge istoria și identitatea Ucrainei, o formă de război psihologic menită să demoralizeze și să destabilizeze populația ucraineană.

Răspuns și responsabilitate internațională

UNESCO a condamnat atacurile continue asupra siturilor de patrimoniu cultural din Odesa, adăugând orașul pe lista sa de patrimoniu mondial în zone periculoase în 2023. Comunitatea internațională trebuie să se unească împotriva țintirii deliberate a siturilor de patrimoniu cultural, deoarece distrugerea acestora nu numai că încalcă dreptul internațional, ci și reprezintă, de asemenea, o pierdere pentru întreaga umanitate.

Este responsabilitatea noastră colectivă să salvgardam și să păstrăm moștenirea culturală, un bun comun care ne aparține tuturor. Pe lângă distrugerea moștenirii culturale, invazia rusă a provocat suferințe imense, strămutare și pierderi de vieți omenești. Comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a sprijini Ucraina, oferind nu doar ajutor militar, ci și asistență umanitară și eforturi de conservare a patrimoniului cultural. Atacul asupra Muzeului Național de Artă Odesa este o reamintire clară a impactului devastator al războiului asupra patrimoniului cultural și un apel la acțiuni concertate pentru a păstra aceste comori neprețuite pentru generațiile viitoare.

Citește și: Top 10 angajatori din Dolj. Câți sunt de stat, câți provin din privat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Momente inedite la Paris! Nadia Comăneci a dus Flacăra...

Update: Seara s-a încheiat cu un show plin de...

ȘTIRI GdS