27.3 C
Craiova
marți, 23 iulie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaMinistrul de externe rus amenință „cu acțiuni concrete” după presupusul incident cu drone

Ministrul de externe rus amenință „cu acțiuni concrete” după presupusul incident cu drone

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, avertizează că Rusia va răspunde cu „acţiuni concrete” după presupusul incident cu drone deasupra Kremlinului, elatează Reuters, EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a lansat două drone asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Vladimir Putin. De asemenea, a declarat, la o zi după incident, că SUA s-ar afla în spatele acestui pretins atac.

Ucraina a negat orice implicare, iar Casa Albă a respins la „minciunile” ruseşti.

„Vom răspunde cu acţiuni concrete“

„Nu vom răspunde prin discuţii dacă a fost sau nu un ‘casus belli’. Vom răspunde cu acţiuni concrete”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă în Goa, pe coasta de vest a Indiei. Acesta participă la o reuniune ministerială a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

„Casus belli” este un termen latin pentru o acţiune politică sau militară care poate conduce la declanşarea unui război.

„A fost în mod clar un act ostil şi este absolut evident că teroriştii de la Kiev nu ar fi putut să-l comită fără ştirea stăpânilor lor”, a mai declarat Lavrov

Ministrul rus a spus că Moscova „are multă răbdare”

Referitor la acţiunile de represalii, ministrul rus a spus că Moscova „are multă răbdare”. El a evocat un proverb rusesc potrivit căruia ruşii „se înhamă greu la o treabă, dar când o fac, fac repede”.

Moscova îi acuză pe Volodimir Zelenski şi guvernul său că ar fi o ‘unealtă’ a SUA şi a aliaţilor lor.

Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat doar prin îngheţarea situaţiei de pe frontul din Donbas

Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat doar prin îngheţarea situaţiei de pe frontul din Donbas (est), întrucât ‘toată lumea înţelege natura geopolitică a ceea ce se întâmplă’, a mai declarat Lavrov.

Fără rezolvarea principalei probleme geopolitice, pe care a definit-o ca fiind dorinţa Occidentului de a-şi menţine hegemonia şi de „a-şi dicta tuturor voinţa”, nicio criză nu poate fi rezolvată, „nici în Ucraina şi nici în alte părţi ale lumii”, a afirmat ministrul rus.

„Nu am negat niciodată necesitatea de a rezolva problemele care au apărut ca urmare a acţiunilor SUA şi ale sateliţilor lor de a burduşi Ucraina cu arme pentru confruntarea cu Rusia”, a mai spus Serghei Lavrov.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a intrat în a 15-a lună, deşi Moscova continuă să-şi numească agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată drept „operaţiune militară specială”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS