22.8 C
Craiova
miercuri, 24 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAustralia interzice exporturile de alumină şi bauxită în Rusia

Australia interzice exporturile de alumină şi bauxită în Rusia

Australia a adoptat duminică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, interzicând cu efect imediat exporturile de alumină şi bauxită, şi s-a angajat să suplimenteze ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina, relatează Agerpres AFP, preluat de G4Media.

Producţia de aluminiu a Rusiei depinde în proporţie de 20% de alumina importată din Australia.

Anunţul intervine la câteva zile după decizia Canberrei de a-l sancţiona pe oligarhul rus Oleg Deripaska, fondatorul gigantului Rusal, care deţine o participaţie la compania australiană Queensland Alumina Limited.

Aceasta din urmă, deţinută de Rusal şi de gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, a promis să rupă toate legăturile comerciale cu Rusia.

Australia a impus 476 de sancțiuni

Prim-ministrul australian Scott Morrison a mai declarat că guvernul său cooperează cu aliaţii săi pentru ‘a pune presiune maximă asupra regimului lui Putin pentru a se retrage din Ucraina’.

Morrison a precizat că Australia a impus 476 sancţiuni împotriva unor persoane şi instituţii ruse de la declanşarea invaziei în Ucraina.

Prim-ministrul a mai anunţat că Australia va dona 70.000 tone de cărbune Ucrainei, la cererea acesteia. ‘Înţelegem că ele pot alimenta până la un milion de locuinţe’, a explicat Morrison.

În plus, Canberra va acorda Kievului 30 milioane de dolari australieni (20 milioane de euro) în plus ca ajutor umanitar şi 21 milioane de dolari australieni drept asistenţă militară suplimentară, constând mai ales în muniţii şi veste antiglonţ.

Tot potrivit lui Morrison, guvernul său a aprobat în ultimele săptămâni aproape 5.000 de vize umanitare pe 3 ani unor refugiaţi ucraineni, care vor putea lucra, studia şi avea accesul la sistemul de sănătate din Australia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS