12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaONU: Situația din Ucraina ar putea deveni „cea mai mare criză de refugiați din Europa din acest secol”

ONU: Situația din Ucraina ar putea deveni „cea mai mare criză de refugiați din Europa din acest secol”

Situația din Ucraina ar putea deveni „cea mai mare criză a refugiaților din Europa din acest secol”, cu peste 600.000 de refugiați care au fugit până acum din Ucraina în țările vecine, a transmis marți Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), potrivit CNN.

„UNHCR mobilizează resurse pentru a răspunde cât mai rapid și eficient posibil”, se arată în declarație.

12 milioane de oameni din Ucraina ar putea avea nevoie de protecție

UNHCR a anunțat marți un ajutor de 1,7 miliarde de dolari, estimând că 12 milioane de oameni din Ucraina ar putea avea nevoie de protecție, iar alte patru milioane de dolari ar putea fi necesare pentru asistență în țările vecine.

„Deși am observat o solidaritate și ospitalitate uriașă din partea țărilor vecine în primirea refugiaților, inclusiv din partea comunităților locale și a cetățenilor privați, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a ajuta și proteja noii sosiți”, a declarat marți Înaltul Comisar al Agenției ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Potrivit UNHCR, programul său de ajutor va include „asistență în numerar“

Potrivit UNHCR, programul său de ajutor va include „asistență în numerar pentru persoanele cele mai vulnerabile, asistență alimentară, apă și canalizare, sprijin pentru serviciile de îngrijire a sănătății și educație și asistență pentru adăposturi pentru a reconstrui casele deteriorate”.

1,1 miliarde de dolari din fondurile anunțate vor fi folosite pentru a ajuta șase milioane de oameni din Ucraina pentru o perioadă inițială de trei luni, potrivit UNHCR.

„Grupurile de ajutor vor avea nevoie de acces sigur și nestingherit în toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu principiile umanitare de bază ale umanității, neutralității, imparțialității și independenței operaționale”, a adăugat declarația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS