16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCiolacu propune schimbări fiscale semnificative: cota unică de 16% sau impozitare progresivă?

Ciolacu propune schimbări fiscale semnificative: cota unică de 16% sau impozitare progresivă?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că România s-a angajat prin PNRR să facă o reformă fiscală. El propune fie menținerea unei cote unice de 16% fără excepții sau trecerea la impozitare progresivă.

Trecerea la o cotă unică de 16% pentru toate impozitele ar însemna de facto o creștere majoră a impozitării, dat fiind că acum impozitul pe veniturile salariaților e de 10%, iar impozitul pe dividende este 8%. Doar impozitul pe profitul firmelor este de 16%.

„România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Reforma fiscală stă în două principii (…) Va trebui să stăm cu toții la masă și să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună.

Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, crecând un mediu concurențial corect, fără excepții, pe cota de 16%”, a susținut Ciolacu, porivit G4Media.ro.

„Nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”

„Sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”, a adăugat premierul.

„Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică, nu-mi creează un disconfort dacă rămâne cota unică. În acest moment, ea nu mai există”, a mai spus CIolacu.

„Categoric că o reformă fiscală nu va avea efecte cel puțin într-un an fiscal și va trebui împreună să vedem gradual cum introducem acest nou cod fiscal”, a precizat Marcel Ciolacu,

Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că anul viitor „nu vor exista măriri de taxe și va exista stabilitate politică”.

Citeşte şi: CNAIR: Posibile creșteri ale timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei pentru vehiculele de transport marfă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS